Monday, December 28, 2009

bagi kau mangkuk kau...bagi aku mangkuk aku..



"SIAL LA LECTURER AKU NI!!!"

perkataan pertama yang keluar dri mulut member aku...
setelah d pend oleh lecturer aku gak.. rekod bersih aku yang sepatutnya x pernah di pend selama setahun 1 sem lebur akibat tindakan ganas lecturer aku tu mng-pend aku dan hampir separuh kelas...hampir trdduk aku seketika..memahami perasaan di-pend tu cmna....setelah member2 aku yang lain telah pun immune ngan perkataan pend tu...bagi aku..pend tu amat asing sekali....

maksud pend- (penundaan ujian keatas diri seseorang selepas x dpat jawab peperiksaan dngan baik.... keputusan mutlak di tangan lecturer(dengan izin Allah))

sekarang baru aku faham.... perkataan 1 suku kata tu..pend... boleh ubah 1 hari hidup aku...

Alhamdulillah... jumaat lepas...zachot(kira lecturer declare ko dh abis belaja utk 1 sem) terakhir telah aku dpat... walaupun boleh kata semua soalan yang dia tnya..30% j yang aku dpat jawab ngan betul..tpi dh rezeki...

Cerita bermula...
hari rabu... persediaan mmaang dh rapi... segala note yang dperturunkan dikhatam ngan jayanya...kut..... confident...93%.....senang citer.. ko bagi la soalan apa2....insyallah bley jawab(gila over con kan??)..aku ngan jayanya duduk depan dia..muka tenang trpapar..tiada raut resah kelihatan.... malas nk citer panjang2...last2.. KENA PEND GAK!!!!!!

ok..habis ... rasa cm malu la plak kan nk citer pasal pend2 ni... kalau d baca budak 1st yer mau gelak smpai mampus kan... x pa2..

"setiap bnda jadi mesti ada hikmah".......ayat tipikal kepada seseorang yang di timpa musibah.... tujuan diulang bnyak2 kali bukan untuk di beritahu..tpi nk suruh pahamkan,,,

dalam masa aku di pend tu..aku nmpak 2 situasi... yang bila aku nmpak..aku dh tau hidup ni...mangkuk kita lain2..

situasi 1:
ada groupmate aku... lepas ngan jayanya tatkala aku dipend.. kebijaksanaan mereka jangan di soal... mereka mmang bijak... jauh di sudut hati.. ada la jeles ckit... ye laaaaaaaa... ...hidup enjoy j..x gelabah2 pun... bley j lepas arini...tapi aku???? dri pagi smpai malam baca note tu..walau x paham pun..tetap baca.. tapi x lepas....apasal!!!!!!!????

situasi 2:
member aku ni mmang relaks... dia pun kena pend mcm aku gak... tapi aku kjap j dh lepas..dia.kena ulang2..x lepas2 lagi....sebagai member....x kan aku nk cheer tepi meja dia plak kn?? tolong apa yng boleh... mmang la boleh buat muka relaks kena pend..dalam hati..sapa yang tahu kan?? kalau aku dduk dlaam situasi tu...cnfrm dh pecah kepala...mmang givup laaaaa...tpi dia... muka terus senyum n buat mcm biasa..
kagum..

ok.....mcm biasa.... jawapan kepada 2 situasi ni x da la tba2 turun dri langit.... tapi alhamdulillah...nasihat member aku sorang ni... EN.F... ternyata sngat best..

malam tu dia baru balik dri pusat membeli belah metropolis yang mmang jauh gila dri hostel kitorang.. dia pegi ngan future family dia(insyallah)...dia balik2 terus citer kat aku trnampak member aku sorang ni tengah makan dekat terima kasih tuhan arini jumaat(TTAJ) yang berada dlam metropolis..aku tersenyum..dah x larat nk denga citer2 cmni... muak,bosan dan x best pn.. balik2 tu..aku pun lepak atas katil dia..citer la prob aku ni...agak bengang jgak la kan..orang kata usaha tangga kejayyan..tapi kalau dh usaha...kejayaan x da..so usaha untuk apa kan...

dia yang sedang menonton anime apa ntah..ngan lembut j ckap...
"relaks frod, mangkuk ko lain, mangkuk aku lain, mangkuk kucai lain, mangkuk kita semua lain frod"..

hmmmmmm...
mangkuk lain2..knapa???? knapa x sama??? bukan adil k pembahagian mangkuk tu sepatutnya?? aku mula persoalkan..

sebagai manusia..aku x bley lari dri buat hipotesis... kalau orang buat ni, maka orang akan dapat ni...tapi...knapa kalau aku buat..knapaaku x bley dpat!!!...

jawapan MR.F pasal mangkuk tu...aku fikir balik... dlam sehari 2... aku rasa mcm headshot plak...

aku tngah persoalkan pemberi rezki aku k??

sekarang..aku paham.. aku x kan dpat mangkuk yang sama ngan mangkuk diorang..mangkuk aku lain.. mangkuk ni mmang DIA jadikan untuk aku..dh ditetapkan, brpa bnyak mangkuk yang akan aku dpat ,apa dlam mangkuk aku.... sbb apa mangkuk ni lain...SEBAB DIA TERBAIK UNTUK AKU...YA..KADANG2..MMANG AKU X SUKA.. TAPI..KALAU INI YANG TERBAIK.. X SALAH KAN??


aku sepatutnya x bleh nk prsoalkan... kenapa dia buat ckit rezki bnyak... knapa dia tu plak..buat bnyak rezki x da pun.... sbb aku manusia...aku x tau apa yang akan jadi esok,lusa,tulat dan hari2 berikutnya...

terima kasih EN.F.. jasa mu dikenang

moral of story.... hidup bukan apa yang kita dapat.... tapi apa yang kita buat..

so...buat j..balasannya..serahkan kepada DIA...

Sunday, November 8, 2009

kenangan lalu x sama dengan sekarang..

yeaaahhhh....

loceng sekolah berbunyi..
jam menunjukkan pukol 1.2o tgh hari..

berpusun pusun gerombolan basikal meninggalkan perkaranagan sekolah..
masing2 dengan gelagat tersendiri..
ad yang dengan "mak gat" panjangnya.. seperti balung ayam..
baru stylo katanya..

ad yg dengan handle bengkok ala harley davidson..
katanya baru bergaya..

smpai di rumah..
'mak ceq dah balik'..

terus ke bilik..
pakaian seragam entah di lambungnya..
mata melilau mencari pakaian" keramat"

seperti
sudah jumpa lagaknya..

kemudian di carinya senjata untuk bertempur..
lagak seperti pahlwan medang perang..

keluar gagah perkasa..
segak bergaya melangkah ke pintu...

"oi anak bertuah.. makan nasik nie dulu.." kata si ibu..

"balik satgi ceq makan la mak".. balas si anak..

selipar jepun yg hampir lusuh di sarungnya..
berlari seperti angin yg menderu...
tanpa ragu2..


basikal cabuk peninggalan arwah tok wan di kerah kudratnya..
masih utuh bertahan..
walaupun sudah lanjut usianya..

"balik jgn lambat sangat,, satgi ayah hg pi turut hg kot"...

"baek mak!!!!".. sahut si anak...

kudrat kaki mengayuh umpama tidak mahu berhenti lagi..

jalan raya umpama tidak berpenghuni...
bunyi deruman enjin asing bunyinya...

kayuhan di ligatkan..
seperti kipas yg tidak kenal hentinya..
si penunggang tersenyum melihat segerombolan rakan2 seangkatan..
sedang bertenggek di bwah pokok rambai.
sambil menguyah tebu..
umpama romeo kampung yg x kurg lagaknya..

"wei pelaq.. cepat la"...

"sat la.. bukan nk lari pon natang tu"..

"mana dia senapang hg?".. tanya sahabatnya..

x kan bergyang pokok jika angin tidak membuai..

senapang dikeluarkan..

"weih.. sakan hg.. macam nie baru masyuk.."..

"jom la!!!"..

gerombolan anak2 muda itu pantas bergerak..
seiring
sederap..
maju tanpa mengenal erti takut..

sampai di di medan pertempuran..

baju di tanggalkan..
seragam peperangan di sarungkan..
kaca mata di lekapkan..

serang!!!!..



*blusssshhhhhh*..
percikan air sungai memecah dimensi keheningan hutan yg kesunyian..

masing2 sibuk mencari mangsa..
ibarat sang pamburu..
menanti buruan melintas...

bidikan demi bidikan dilepaskan..
ad yg nyaris terkena..
namun
nyaris atau tidak kena.,, sama saja definisinya.. iaitu tiada mangsa yg diperoleh..

"wei din!!.. hg tgk nie.."
tersenyum bangga..
mangsa sebesar lengan wanita dewasa..
menggelupur di hujung senjata miliknya..

seorang demi seorang memperagakan mangsa buruan..
bangga dan kepuasan teukir di riak wajah..

bagi yg masih belum bermangsa..
pencarian masih belum berakhir..

yg laen maseh sibuk berburu..

ALLAHUAKBAR ALLAHUAKBAR....

azan maghrib di laungkan..
memcecah keseronokan pesta brburu..

"wei balik wei"

masing2 pantas naik ke tebing,..
ligat menyarung seragam awam..

masing2 memikirkan nasib masing2..

"habisla aku kena balun dengan bapak aku"...

"sama la kita".. sahut seorang lagi....

angkatan yg tadinya penuh dengan gelak tawa..
kini hanya suram..
hanya batuk kecil kedengaran...

pulang dengan hasil buruan masing2..
masih ad riak bangga melihat hasil buruan..

senyum masih di bibir.
namun pasti hilang tatkala melihat si ayah menunggu di depan pintu...
hahaha..

sekian..





berburu yg di maksudkan ialah menyelam sambil membidik ikan..

antara jenis senapang yg di maksudkan penulis..


hasil buruan.. si tengas antara mangsa yg mendapat permintaan tinggi..

masihkah mampu si penulis menikmati kesronokan seperti ini lagi..
tiada siapa yg tahu...

*ini adalah antara pengalaman penulis di zaman kecilnya iaitu lebih kurang 10 tahun yg lalu..

(sudah lama tidak menulis)..
sekadar coretan yg tidak bermakna...

Tulisan ini pemisah dunia...

penulisan blog dh popular dikalangan member2 aku..... hahahaha.... bagus2.. at least lepas ni kalau ada apa2 yang x mampu terungkap di mulut...tulis kat blog.. nmpak macam macho ckit kan... merujuk kepada salah seorang member aku ni... gila la... baru buat blog beberapa hari..post dia dh sma bnyak ngan post facebook dh... suka giler tulis... bagus jgak la.... tu la... mmang comitted habis... cemburu aku dibuatnya... hahahaha
kadang2 kita buat blog ni tujuan baik, selalunya.... nk berdakwah. niat baik, alhamdulillah... tapi hati2..

kita menulis tu kadang2 sbb nk men-EXCITEDkan hati orang yang membaca blog kita, tanpa sedar, hati tangan yang menulis itu sendiri ter-INHIBIT... mcm mna??? kita buat satu benda bukan kerana Allah, tetapi kerana hambanya....??? dahagakan pujian manusia amat merbahaya bagi hati ini...

kalau ikut logic akalnya.... patutnya aku kena buat assignment psiko, 10 page plak tu, dalam english......mmang kerja terbaik la...aku dulu time spm english 360 words pun terkial2..inikan plak 10 pages......nasib baik cikgu aku baik..dia bagi pilih tajuk sendiri...dan setelah bepikir secara masak2 selama 5 minit.. aku nk buat tajuk 'death'....x tau kenapa... tapi aku lebih senang mengupas soal kematian dari mempersoalkan sebab kehidupan... kematian ialah jalan yang mudah dengan tanggungjawab yang berat...


x lama lagi ada ada pilihanraya kecil untuk smsa...sechenov malaysia student association.... nmpak macam powerkan!!! hahahaha...... macam2 la aku dh denga..
plan tu la, plan ni la....yang ni kena menang,sebabnya nk buat bnda ni.ni.ni.... yang tu kita x boleh biar biar menang...takut jadi ni.ni.ni.ni....... hahaha..thibur jgak kan...dri dduk study ada gak benda2 mcm ni.... walaupun nmpak serius tapi agak fun la bagi aku...... pilihanraya....

bagi aku........ setiap manusia mesti ada naluri kecil kalau boleh nk mempunyai pengaruh ke atas manusia yang lain... perasaan nk BERPENGARUH tu ada, KEMAMPUAN nk buat keja tu yang lemah ckitkan... tapi x pa la

AMANAH & SKILL....2 benda ni kalau x da mmang sori la kalau korang nk jadi pemimpin..... dlama dunia hari ni.....yang 2nd tu j kebnyakan ada....AMANAH jarang ada yang nmpak.... bila jadi pemimpin..mesti macho,bodyguard bnyak, kereta toyota camry(ni contoh paling cikai), bila nk berucap nnt orang passingkan text so kita baca j, pegi majlis sbb nk rasmikan...dll.... ini k tugas pemimpin???

keadaan dunia sekarang sama j.... nk tau apa beza apa yang MEREKA & KITA BUAT???

MEREKA.....diorang ni macho, cakap kalau kat youtube 1,2 video dh abis.... they wll tell their community why they must choose them... diorang akan cakap apa potensi diorang, apa diorang akan buat, mcm mna nk majukan bangsa diorang...yang menariknya.. kalau diorang buat silap...x payah nk suruh..diorang boleh letak jawatan sendiri.....sebab.... DIORANG TAHU APA YANG DIORANG KENA BUAT!!! tanggungjawab tu ada.....

KITA.... kenapa saya suruh kamu memilih saya adalah kerana pihak lawan saya lagi teruk dari saya...mereka ni mereka ni punya agenda lain la dan mcm2 lagi...senang citer.... kita nk suruh oranhg pilih kita, sebab yang satu lagi tu x boleh pakai..... apa yang kita buat...sampaikan ketakutan yang kalau korang pilih yang satu lagi tu...maka teruklah jadinya nnt...

nmpak x???? yang MEREKA tu.... betul2 nk tanggungjawab tu sbb nk merubah kaum dia sendiri...

yang kita??? kita kutuk orang lain, dengan harapan.. orang pilih kita... tanggungjawab??...pilih saya dulu baru saya bagitau....

AZAM kita semua sama....kita nk ubah dunia.... tapi boleh k kita ubah dunia kalau kita ni masih kita???? hidup x semudah tu...

obama n medvedev....2-2 ni dh conquer 2 negara paling kuat dunia...tapi apa yang diorang dh buat kat dunia ni????? nothing...

kadang2 kita terlampau takut ngan kemampuan kita dan x percaya aku buat ini semua untuk siapa.... sebab tu la kita jatuh..

akhir kata......
ketika khalifah umar abdul aziz tahu yang khalifah sebelum dia letak nama dia sebagai pengganti...dia menangis.... dia balik rumah...nk tenangkan fikiran jap... dia kata kat anak dia,dia nk rehat jap sampai masuk zohor.....tahu anak dia kata apa??? SIAPA YANG BOLEH JAMIN AYAH HIDUP SAMPAI ZOHOR???
dia terbangun, cium kening anak dia...dan dia buat kerja dia...as KHALIFAH..

semasa dia ajal dia hampir sampai... dia pakai baju yang buat dduk rumah j.. sedangkan org dtang berpusu2..sebab..ye la....pemerintah sakit...salah sorang berkata kepada isterinya agar menyuruh khalifah menuka baju... isteri dia cakap yang.... NI J BAJU YANG DIA ADA....

dia x perlu baju yang segak2 untuk dikenali, bagitu juga duit yang bnyak untuk dingati...tapi....nama dia melekat kat setiap hati KITA.... sebagai seorang khalifah yang berjaya....

mampu KITA nk jadi macam DIA??????
REHAT KITA KADANG2 TERLALU PANJANG UNTUK MENGEJAR MIMPI INI....

Monday, October 26, 2009

MASALAH HATI....

mmang sibuk ckit 2-3 minggu ni.... baru lepas control histo ngan profesor i.valeira.garyachkina..... alhamdulillah... dpat 4 utk mcq & kedua2 slide aku.... ngan lecturer aku ni pun agak susah jgak la ckit... probability nk dapat 5 utk final tu agak kabur2..tapi aku x kisah pun dapat apa... depan patient aku nnt bukan nk tunjuk kredit book aku pun...

dalam beberapa minggu ni..adala beberapa sahabat aku ni... cakap hati x tenteram... macam2 la diorang cakap...jangan sentuh hati saya la, hati ni susah nk dikawal la, hati aku x tenteram la, rasa kosong la....banyak lagi la... senang citer hati x aman la...

kebanyakkan orang sekarang..dia pcaya tuhan ada,dia buat ibadah untuk tuhan..dia tahu tuhan ada kuasa...tapi..tak nk bergantung kat kuasa tuhan...mulut j cakap "redha j la, kita merancang tuhan yang menentukan"... tapi hati..masih x puas hati...

mmang betul susah nk jaga hati ni.... tuhan cipta manusia pakejnya hati.... mmang xdapat lari rasa down, marah, depress,x puas ati..mmang dia datang sekali ngan kita... graf iman dalam setiap hati manusia bukannya stret,inversly proportional x pun constant....graf semua manusia sinusoidal...ada turun ada naik...

merujuk kepada seorang wanita yang diadmire oleh kawan baik aku..MR.K.... perempuan ni mmang buat aku kagum yang...ada lagi ke prempuan mcm ni???... perasaan tu bukan la suka k, minat k, admire k atau apa2 lagi term yang merujuk kepada perhubungan laki ngan wanita...aku rasa mcm.... x sangka ada orang mcm ni...

masa tu exam final batch aku... ramai la yang dpat 5 ngan 4 utk final.. tapi ada seorang lecturer ni...dia suka bagi 3 kat budak yang dia tanya...

so..lepas j exam final tu...dpat tengok la ramai yg keluar muka senyum2..dpat 5..
ramai gak dpat 4..buat muka biasa... yang dpat 3 tu kelua mnyumpah mcm2 la..

tapi..

kat 1 corner blok tu..aku nmpak 1 perempuan ni...yang aku dpat tau keputusan dia x begitu best la... dia tengah ditenangkan oleh kawan2 dia kut rasanya..
pastu yang buat mcm aku lebih teprgun ckit...dia bukak al-quran and dia baca...
subhanallah..

aku x nk ckap pasal individu.. tapi perbuatan tu mmang mnunjukkan yang dia ni mmang bergantung kat ALLAH... dalam betul2 punya sedih..dia boleh mencari lagi tuhan dia..

masalah hati??? cuba korang tengah dduk sorang2 pastu cakap ngan ALLAH... bukan berdoa..tapi ckap apa masalah ko, apa yang korang rasa, apa yang korang x puas hati.. kalau dalam doa atau semyang tu lagi elok la.. tapi ni dlam keadaan korang tengah sorang2...tengah jalan k..cuba kita berani kan diri munajat kepada ALLAH..

dalam sijil lahir manusia xda kolum yang tulis kita ni lepas matimasuk syurga k neraka..so, sapa2 pun x layak nk tentukan... sebab jahat mana pun seseorang tu..kita kena pcaya HIDAYAH ALLAH tu ada... ALLAH bagi siapa2 yang dikehendakinya...
x bley la nk tunggu tuhan bagi j...kita pun kena la mencari

walaupun aku rasa mcm agak kliche orang cakap "kalau ada masalah, doa la banyak2"... tapi mmang betul....kalau ko doa dekat mulut j, saja bagi sedap hati dh doa..tapi kalau BELIEVE yang mendengar doa kita tu x da... x guna jgak..

moral of the story:
we must push ourself to limit, but there is something that definitely beyond our limit....

islam tu bukan ritual..islam tu adalah hidup...

Sunday, October 4, 2009

hadiah dari Tuhan...

tidak beberapa lama lepas raya haritu...tepat 1 oktober 2009..jam pukul 3.15 petang waktu malaysia... maka genap la umur aku 19 tahun... yeah dh 19 tahun....!!!x tau buat apa pun... dari kecik dulu belaja, main2... belaja balik...main2 lagi banyak...tup2 dah 19 tahun... dulu masa sekolah dulu nak sangat cepat sampai 18 sebab dah diterapkan budak2 malaysia ni umur 18 dah boleh halal segala2 nya bagi mereka....movie dh boleh masuk semua panggung, rokok dh x yah suruh membe lagi besa tolong beli dan lain2 lagi yang aku x tau apa dia....

tapi... bila dh besa....mcm x best la plak....banyak gila tnggungjawab... macam2 kena pikir.. ... x da dah relaks2 cam dulu... masa budak2 dulu best j hidup...pegi sekolah, balik makan dah siap... but now... balik pikir kena masak la...pastu nk study..pastu esok control ...pastu pikir cuti nk pegi mana ... pastu pikir besa nk kawen ngan sapa n pastu pikir dah kawen nk pakai keta apa...pastu kalau yang doktor plak pk nk buat speacialist apa...dan seterusnya.... dats y..sebijak2 manusia adalah yang memikir mati coz jarang orang yang nk pikir mati ni.... rasa mcm x best la plak pk mati kan??? kalau pk yang lain2 tu at least boleh meningkat kan mutu hidup kan???...tapi jarang ada orang pikir camna hidup dia akan berakhir...

tahun ni aku dapat hadiah berupa 2 ekor katak yang berlain gender yang diberi oleh saudara phrem dan saudara pai.... cute jgak la...tanpa memikirkan sebarang contoh atau maksud pemberian tersebut..aku menerima ngan hati terbuka dan bergembira..


tapi..aku dapat hadiah lagi best dari tu...hadiah ni dari tuhan.. apa dia????

setiap benda jadi ada hikmah....aku baru sedar yang tuhan bagi kat aku KAWAN2 yang memang best... diorang ni la kawan2 yang ada dalam gurauan tapi dalam masa yang sama menunjukkan aku jalan tuhan... sumpah susah gila nk cari member2 macam ni sekarang... so, aku tpkir gak kan....1 day bila masa dh sampai, aku akan tinggalkan member2 aku ni sebab ada komitmen lain(hahahahahahahaha)...masa tu nnt aku ada orang yang lagi penting dari member2 aku ni...dan dia adalah tanggungjawab aku...so, apa yang aku nk,,, orang tu nnt kalau boleh MEMUDAHKAN aku mengikut jalan tuhan ni... kalau menyusah kan lagi...better x payah kan???

ok...bila dh berumur 19 kan...apa yang orang expect??? ko dh besa, dh boleh pikir halal haram... org dulu2 umur 18 dh boleh lead perang kan??? aku nk conduct open house 100 org dtang pun dh pening...hahahaha...susah2..

dalam2 umur baya2 aku sekarang.... budak2 ni selalunya masih mencari identiti lagi kan...aku pun sama, nk kenal diri sendiri lagi susah sebenanya.... acttly aku pun mcm tanya..besa nnt aku ni mcm mna?? adakah sama mcm sekarang o dah lain??? wat happen afta dat ??? mcm mna life2 yang mendatang...ada jgak member2 aku cakap..x yah la pikir jauh sangat ... buat pening j... tapi bagi aku planning tu biar la aku pikir kan..yang mengizin kan tu bukan aku..tapi pencipta aku....

ada orang cakap kat aku.....biar jadi matang sikit...... aku bukannya x nk jadi matang, tapi aku pun pening matang tu mcm mna??? bagi setiap orang matang tu maksud dia lain2...adakah macho depan pompuan, pakai i-pod, baju branded, GENTLEMAN, all-rounder....yang ni ke matang???? aku pun x paham....kebanayakkan lelaki dan tidak juga ketinggalan wanita yang suka mengaitkan kematangan seorang remaja lelaki ialah bersangkut paut dengan hubungan dengan wanita...orang jarang cakap wanita x matang sbb secara biologi asasnya..wanita memang cepat matang.... salah SATU sebab kenapa perlu untuk lelaki jadi matang...jawapan tipikal adalah kerana "perempuan suka lelaki matang"..." mcm2 la sebab..lelaki matang ni tau mcm mna nk treat popmpuan la, diorang ni macho habis ar...dan lain2 lagi... bagi aku sapa guna alasan ni adalah sedikit dangkal sebab... aku nk jadi matang di hadapan ALLAH....

berapa ramai artis2 yang b4 kawennya cakap lelaki ni baik la, matang la, understanding la... last2 cerai jgak kan???? benda ni akan jadi bila manusia ni nampak benda yang ALLAH kurniakan adalah ditunjukkan pada manusia...bukan kepada DIA...

aku boleh denga ramai orang cakap...tapi adakah aku terpaksa ikut apa diorang cakap??? nk ikut orang cakap memang x boleh hidup....

macam citer ayah dan anak membawa unta..
kalau anak yang naik unta tu.... org cakap dia ni derhaka kat ayah dia
kalau ayah yang naik ...org cakap...ayah dia x kesian kat anak dia..
kalau 2-2 x naik..org cakap bodoh beli binatang x guna
kalau 2-2 naik...org cakap bodoh sebab seksa binatang..
so..nak ikut cakap orang mmang x bley hidup..

dats y...ALLAH bagi kita member...sebab...member x suruh kita ikut cakap dia.. tapi dia bagi nasihat kpd kita.....

kita hidup bukan nk menyukakan semua orang..tapi kalau boleh biar semua orang perlu kita..

oleh itu.... sentiasa ingat..bukan time birthday j.... apa yang tuhan dah bagi kat aku????

kepada sahabat2 aku... sumpah aku sayang korang!!!!!

Monday, September 21, 2009

AIDILFITRI DI BUMI INI............

Selamat hari raya diucapkan dan mohon ampun dan maaf seperti tahun2 sebelumnya... tahun ni alhamdulillah sebab 1 syawal jatuh hari ahad so budak2 ramai la yang dapat mehadirkan diri pegi embassy malaysia kat moscow ni.. ada yang sedih,ada yang gembira tapi yang pasti memang budak2 malaysia nampak seronok giler ar semalam specially budak 2nd year..sebab yang aku nmpak pn mmang 2nd year j pn..batch lain x tau la...meminjam kata2 kobe pada malm takbir raya "kita x da keluarga kat sini" menunjukkan bahawa sahabat2 dan member2 lah yang menggantikan keluarga kita walaupun kobe didapati cuba mewujudkan KELUARGA YANG BETUL kat sini...hahahaha

sepanjang 3-4 jam duduk kat embassy, aku dpat tengok semua muka happy budak2 batch aku..x da dah muka tension di sebabkan belum menghafal enzyme biochem, x hafal lagi mcq histo, anat x tau belaja smpai mna dah, dan lain2 lagi..

setelah memerhati sekian lama... aku telah melakukan 1 analisis tentang bagaimanakah sebenarnya jenis2 orang yang datang beraya dekat embassy malaysia semalam....:

1)ORANG2 YANG BERUNTUNG



mereka2 ni terdiri daripada pelajar2 yang duduk tidak beberapa jauh sangat dengan embassy malaysia yang berada di mosfilmovskaya ulitsa, moscow... oleh kerana kemudahan yang telah dikurniakan oleh Allah.. maka perjalanan mereka pn lebih pendek berbanding budak2 lain... kesannya..mereka dapat melakukan solat jemaah bersama jemaah malaysia yang lain di samping itu dapat berulang alik pada waktu petangnya untuk menikmati juadah yang telah disediakan.. wajah mereka juga tampak berseri dan nur pagi raya tu jelas kelihatan...

2)ORANG2 YANG RUGI



mereka ini terdiri daripada pelajar2 yang duduknya jikalau ditambah 2-3 km lagi maka cukuplah 2 marhalah daripada embassy malaysia...bukan lah dimaksudkan mereka ini terdiri dikalangan orang2 yang rugi tapi kerugian yang menimpa mereka sangat merugikan...kami x dapat sembahyang bersama jemaah yang laiun kerana setelah tiba maka khutbah raya pn sudah hampir berakhir...walaubagaimna pun pujian harus diberikan kerana kebanyakkan daripada mereka telah menetapkan waktu deringan jam telefon bimbit pada pukul 6 kerana bersemangat..namun silapnya...mereka tidur pukul 4...lantas...walaupun nada dering lagu nobody nyanyian wondergirls bergema sebanyak beberapa puluh kali, pkul 7.30 juga mereka terjaga..bayangkan..andai telefon itu di set untuk snooze setiap 5 minit,cuba kira dari pkul 6 sampai 7.30 berapa kali wondergirl telah nyanyi... sudahla itu pada waktu petangnya pula ramai yang x dapat menghadirkan diri kerana khuatir jika pulang daripada embassy pukul 5 petang lebih....lewat dinihari baru sampai rumah kat line ungu tu...namun..tetap ada hikmah disebaliknya..

3)PENTERNAK RASAKSA


berbanding rasaksa yang sering dibayangkan didalam cerita ultraman mahupun cybercorp yang ditayang kan lewat 90an dulu...rasaksa ini tidaklah ganas dan mencederakan orang ramai...namun..hati2!!! sekali terpegang rasaksa tersebut pasti terus dijangkita penyakit minda terpisah dengan kepala kerana kehebatan rasaksa tersebut...perkara ini telah terjadi kepada en.fizu bukan nama sebenar setelah meminjam rasaksa milik en.kumbang dan menjadi tidak tentu arah kerana terlalu excited....rasaksa yang diternak mereka ini didapati mempunyai hanya 2 phylum iaitu phylum CANONes dan phylum NIKONtra....kehebatan rasaksa mereka ini memang x dapat dipertikaikan lagi, kekuatan satu2 rasaksa tersebut terletak pada belalainya... lebih panjang belalai, lebih tinggi kuasanya..... namun ada juga golongan2 masyarakat biasa yang membawa haiwan perliharaan yang lebih kecil seperti OLYMPUSom dan CYBERSHOTe...senang dibawa dan orang lain pn x pinjam...


4)BERPACARAN


ini adalah menjadi satu kebiasaan kepada pelajar2 luar negara seperti saudara kobe tadi yang berpendapat bahawa kerana tidak mempunyai keluarga disini maka haruslah diwujudkan keluarga baru...mereka2 ini kelihatan begitu `sweet' bersama...namun, foto2 ini bukanlah keluarga2 yang wujud namun hanya sekadar contoh....identiti pelajar2 ini dapat dikesan salah satunya melalui cara pemakaian,biasanya mereka akan berdua akan memakai baju yang sama, paling tidak pun kaler baju melayu si lelaki ngan tudung si perempuan sama... ada juga pelajar2 yang menidaksengajakan diri memakai baju yang sama kaler ngan pujaan hati mereka setelah payah mencari warna kaler pujaan hati mereka itu sepanjang bulan ramadhan...yang ni nak cakap sweet pn segan.... oleh itu..cari lah yang benar2 halal untuk mu..(^_^)
ps:lelaki 2 orang tu x mempunyai hubungan apa hubungan, hanya menemani kawan yang x da sapa2

5)JUMPER

selalunya ada sorang ni dia akan ada kat mana2 tanpa kita sedari...setelah kita snap gamba, flash tekeluar..tengok skrin ....ehhhhh!!! dia ni ada....masa bila dia masuk???? setelah meneliti semua gambar2 raya orang ramai...ada sorang ni dia ada j....bukan semua gamba, tapi banyakla dia ni ada... gambar2 diatas telah diambil dari kamera nabilah zawahid, liyana nadia dan juga aimi iylia pada waktu pagi, tengahari dan petang.....tidak diketahui jikalau beliau ini yang terpaksa dirahsiakan namanya mempunyai genetic seorang jumper seperti lakonan hayden christensen yang dapat menteleport kan diri kemana2 sahaja tanpa mengira waktu...yang makin membengkakan hati yang kian parah ini ialah beliau begitu rajin men-tag rakan2 yang telah di-upload gambar2 mereka menjadikan notification daripada 1,2,3 berpotensi menjadi 20 keatas. inbox emai apa tah lagi..walaupun apa pun... kalau dia ni betul2 jumper..boleh gak bwak kita balik malaysia free2 kan... hopefully dia ni betul2 jumper...anywhere is possible..

apa2 pun..selamat hari raya..maaf zahir dan batin.....

my lovely batch...2008-2014


Tuesday, September 15, 2009

jalan ini...


ada orang cakap... yang kita hidup ni...x kira mcm mna pun...last2 nnt akhir dia 1 j..... so,x kisah la laluan mana pun yang kita lalu...akhir dia 1... sebab tu la ada org jahat, ada org baik..jalan2 diorang ni berbeza...... kalau orang yang open sangat, suka pikir macam ni... aku kurang setuju jgak la..sebab bagi aku jalan yang SATU tu, ada 1 j...... kalau ikut jalan lain, mmang x bley sampai pada yang SATU....

teringat aku dulu2 kat sekolah menengah (dirahsiakan)..masa zaman gelap dulu2..adalah menjadi tabiat sebelum beberepa2 bula hendak spm....teramatlah suka fly@sneakot@lompat pagar..apa lagi yang boleh??? term2 apa j la yang menunjukkan pergerakan keluar sekolah secara haram pada waktu malam...masa tu best gila rasa tanpa memikirkan bahaya2 yang menanti...

bandar yang berdekatan adalah balakong yang mempunyai the mines,cc,kedai mamak dan juga snooker..lantas pergerakan malam ini selalunya akan bergerak selepas isyak... selalunya dalam 10++ orang...ada jgak yang gerak 2-3 org j..tapi yang gerak sorang tu..tu gila namanya.. jalan untuk ke sana adalah satu padang golf yang bergitu besar menyebabkan kegiatan keluar sekolah ini sedikit mudah tanpa2 aksi2 lompat pagar..

halangan pertama:zink
zink merupakan kawasan yang amat gelap dan selalunya hanya dibantu oleh cahaya bulan jika malam tersebut bulan penuh menurut kalendar bulan islam... pelajar2 terpaksa melangkah beberapa dahan besar yang di letakkan sebelah zink...menurut kata org tua2(senior)..masa lalu kat zink ni, jangan pandang atas, nnt nampak benda lain...menjadi lumrah juga agar tidak melanggar zink tersebut agar tidak menghasilkan bunyi2 an takut2 keluar pada zink itu nnt ada peronda yang tangkap...

setelah selesai zinc poerjalanan diatas padang golf tersebut menjadi mudah..rombongan pelajar pn berjalan dengan riang sambil membincangkan aktiviti2yang mereka akan lakukan apabila sampai di balakong seketika nnt...

adalah menjadi peraturan yang boleh di kira jatuh hukum wajib kepada rombongan agar jangan menyebut nama MEOR....siapa meor??? meor merupakan seorang guru jurulatih yang amat disegani disekolah ku...dipercayai mempunyai power ajaib iaitu boleh berada di mna2..oleh itu.. org tua2 kata...jangan sebut nama meor 3 kali..bahaya..

sampai kat 1 tempat....ada 2 jalan terpisah..1 jalan amazon,,1 jalan buluh... rombongan pelajar harus memilih yang mana satu...

jalan buluh

jalan buluh ini gelap dan sedikit menakut kan...
cabaran: selalunya dekat jalan buluh ni ada bonzer tunggu, sebab dh banyak sangat kes budak2 keluar ikut jalan ini dan juga kes orang curi besi... maka kehadiran bonzer ini sedikit menggugat keberanian ketua rombongan, selalunya, hasil dari perbincangan antara rombongan dan bonzer membuahkan hasil ..... namun, jalan buluh ini menyimpan sebuah sejarah gelap, apabila seorang pelajar secara tidak sengaja membawa "makhluk lain" balik ke sekolah.... teruk jugak la budak tu kena.... oleh itu, jalan ini semakin kurang popularnya berbanding jalan amazon...


jalan amazon


jalan ini memang bez lah...dh la terang, dekat ngan balakong plak tu...menjadi pilihan kebanyakan pelajar2 kerana kedudukannya yang baik dan kurang merbahaya dari jalan buluh..kenapa amazon?? sebabapabila melalui jalan ni, kena lintas satu longkar besar yang air dia x beberapa nk dalam, namun andai hujan lebat menimpa, kawasan longkang tadi boleh berubah menjadi sungai serta memaksa penguna2 menggunakan jalan buluh
cabaran: perubahan takat air dan juga kedudukan longkang itu yang tidak jauh dari pondok pengawal padang golf tersebut memberikan cabaran kepada rombongan tadi..kadang2 apabila ternampak motor peronda lalu atau yang lebih menakutkan iaitu kereta peronda yang mempunyai 2 lampu liplap kaler biru kat atas dia..pelajar2 akan mempraktikkan ilmu yang di ajar di sekolah untuk menyorok x kira apa pn rupa muka bumi...

sampai kat balakong..diorang pn pegi makan, main cc, tengok wayang bagi yang berkemampuan dll lagi...kalau ingat balik memang best arghh....tapi sebenarnya cam bodoh gak sebab x pikir..hahaha...

nak balik sekolah balik memang malas...pikir kalau kantoi lagi..memang sakit hati...selalu pelajar2 akan balik sebelum subuh....

moral of d story:kalau nk buat apa2..pikir dulu..

Monday, September 14, 2009

kembali..

tahun ke 2 kat moscow.....benda x banyak berubah... kawan2 makin besar.. tanggungjawab pun makin banyak...

sekian lama x update blog ni....tiba2 rasa cam best plak kalau nk start menulis balik...dulu banyak tanggungjawab..sekarang kurang ckit...hahaha

dalam bulan2 posa ni ternyata moscow menyediakan pelbagai jenis cabaran yang ternyata mencabar setiap jatidiri insan yang mendiami didalamnya...baru 2 minggu macam2 jadi... tapi kalau pikir2 balik, tu yang buat ramadhan da nilai kan??? kalau setakat dduk bilik, laptop atas perut (merujuk kepada kawan bilik aku yang x tinggal sekali dh) buat pa???

dalam beberapa minggu lepas..terjadi sedikit ketidak puas hatian dikalangan rakan2 apabila rakan2 yang lain mendapat sedikit "kesenangan".... secara x langsung KITA bila mendapat kesusahan terus memaki hamun...mempersoalkan rezeki orang lain dan lain2...bukan semua buat tapi ramai...

cadangan lagi best plak ialah meminta agar elaun bulanan dinaikkan...menarik bukan?? di tengah2 orang lain lagi susah pada kita....kat negara kita tu dia berbukak makan apa x tau la... beras 10kg pn simpan 2-3 bulan...anak2 mintak baju raya tapi x bley buat...ada masa lagi tu kita nk pikir pasal diri kita..??????

ramai orang sekarang yang tahu apa tu syukur....tapi x tau sebenarnya syukur tu apa??? dalam kita susah... kebanyakkan orang sekarang ALLAH tu dh hilang dh....dok pikir pasal dia j.... x payah la nk cakap pasal orang miskin kat palestin k, indon k....nk buat pa...sebab x da kaitan ngan kita...betul x???

1 hari..masa aku mula2 sampai dulu...amatla aku bengang ngan nasib rakan2 aku yang lebih bernasib baik tu...ye la....diorang dpat hidup best....macam la keluar.....goverment x buat keja la, double standard la, ketidak adilan dunia la...macam2 lagi la keluar...
after semayang maghrib...aku baca surah al-baqarah jap...pastu tiba2 aku terdetik nk baca surah ad-duha sampai an-nas....aku pun bukak la page2 belakang al-quran tu...b4 dis hafal tapi x penah baca maksud pn... masa aku masuk surah asy-syarh...aku saja2 baca maksud ayat tu....ayat 5-6 ayat betul2 aku rasa headshot kat kepala aku.... aku rasa yang kadang2 aku hidup ni, hati aku terlepas dari kebergantungan aku kepada Allah... bila aku terbaca "sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kesusahan"........aku tersentap ckit ....sebab apa yang aku lalu 2-3 hari sebelum tu.... memang dalam kesusahan aku dan member2 aku tu tiba2 j ada j benda yang memudahkan....

moral of d story..... kita jangan jadi miskin hati...bergantung pada tali Allah adalah sekuat2 ikatan..sekuat mana pn kita, tetap Allah jugak yang cipta...ingat,usaha,n redha kat jalan dia...... hanya dia yang mampu...

Saturday, June 6, 2009

Manusia tidak sempurna, Kesalahan dilakukan sentiasa...

Bas berlalu dengan perlahan,
Metro bergerak dengan pantas,
Terfikir idea semasa di kedutaan,
Menaip segala yang terlintas.

Jalan jauh mencari rezeki,
Dari Yugo sampai ke Arbat,
Kelibat makcik mempromosi "ruchki",
Rakan tertarik terus berminat.

Sesampai sahaja di Arbat,
Kerja dimula tatkala senja,
"Ruchki" menarik sangatlah hebat,
Lasernya sampai hingga ke sana.

Pabila bulan menelan sang suria,
Duduk sahaja berlantaikan punggung,
Tetapi sayang, disalah guna,
Membuat yang lain rasa tersinggung.

Ucapan maaf didahulukan,
Mungkin ia tidak mencukupi,
Segala ketidakpuashatian di alu-alukan,
Dari hamba yang hina ini.


Nota: "Ruchki" ialah pen dalam Bahasa Rusia :)

Sajak Sakaratul Maut..



review
dlm sajak ini,terdapat beberapa part dimana penggunaan dialog mungkin boleh dipertikaikan kerana ia juga buat saya berfikir juga(pd pendapat sy)..namun ambillah apa yang baik darinya sama2 ingat2kan sesama kita.semoga kite ambil pengajaran darinya..
insyaallah..
=)


ingatan tulus ikhlas tidak lain tidak bukan
utk hati yg paling dekat dengan mulut yg berbicara dan jari yg menaip ini..
dan saudara2ku yg lain jua..

Saturday, May 30, 2009

kisah si aurum


aurum...nama poyo bagi emas..

bagi siapa yang x kenal aurum.. aurum mempunyai atomic number sebanyak 79.. berada diantara argentum dan hydrargyrum dalam reactivitynya bersama elemen lain...
sangat lengai..


aurum sangat berharga.. jarang atau mustahil ditemui dalam lab sekolah.. x semua boleh memilikinya.. hanya orang2 tertentu sahaja,, harganya pun mencapai rm80 bagi 1gram.... di pakai oleh wanita atau lelaki yang kurang imannya untuk menunjukkan simbol kekayaan mereka.. dalam kelas electrode...

aurum terletak pada kelas ke 4...
kerana amatlah susah si aurum melepas kan electron beliau dan bereaksi bersama elemen2 lain... aurum x seperti logam2 lain ...mudah betukar ganti electron dengan sesiapa saja....... namun aurum lain....sucinya dia memang x dapat dipertikan kan lagi...

elemen2 lain sering mempergunakan aurum...aurum dijadikan saduran di atas mereka.. agar sinar mereka sama seperti aurum..namun.. pipit x kan jadi enggang.. elemen2 ini tiada harganya dikedai2 pajak gadai...saduran aurum pn makin malap dan perlu diganti baru... aurum x layak duduk bersama elemen lain... hanya bersama aurum sahaja tempat dia utk bersama....

sayang bagi aurum andai dia duduk bersama besi..memang mulia niat besi untuk menyelaput aurum.. untuk mengorbankan diri demi menyelamatkan aurum.. aurum amat gembira bersama mereka.. tanpa aurum sedari...besi mula berubah..besi bukan lagi besi yang kuat lagi..mula2 besi berubah hijau tatkala nombor oksida mencapai +2...kemudian,mencapai no oksida +3..besi menjadi coklat.. terlalu bermurah hati si besi memberi electron milik dia pada orang lain.. natijahnya pada si aurum..aurum tidak lagi dikelihatan..yang di lihat hanya besi karat yang tiada nilai pada luaranya.. walaupun masih ada aurum di dalamnya.. orang tidak melihat lagi..kerana pada luaran tiada apa lagi yang tinggal pada aurum.. aurum pun terus hilang bersama besi2 karat tadi..menyesal kerana x tinggal bersama aurum2 yang lain..

maka ALLAH ciptakan aurum untuk memberi pengajaran pada manusia...
agar berhati2 dalam memilih kawan..setiap manusia dijadikan sebagai aurum..memilih dalam hidup untuk memilih siapa..nilai seorang manusia ditentukan oleh diri sendiri..andai kawan mereka turut `aurum', maka beruntunglah si manusia.. namun,andai kawanya seperti besi,mudah memberi hak kepunyaan kepada sesiapa saja....maka rugilah si aurum tadi... kerana rupa besi akan menutup aurum secara perlahan..

Friday, April 17, 2009

fantasia bulan madu...

hahahahaha...kesian pada hitler..... setelah kematian dia still ada orang yang nk sambut birthday dia..... kalau berarak tu utk kebaikan pastu tolong doakan kehidupan dia kt alam lain x pa la jugak,,, ni pergi buat kerja bukan2.... x da sapa2 pon yg untung... yang untung dia student malaysia sebab x da kelas 5 hari...(6 hari spatutnya tapi sebab anat ada control)....

moral dia.....
benda yang kita buat masa hidup ni... x semestinya berakhir bila kita mati..... idea dan perjuangan tu masih disambung oleh orang yg stuju dan sependapat dngan kita... bila hitler kata nk buat pembersihan etnik.....ramai yg stuju.... membawa 1 kuasa tentera baru kepada dunia...yang mula2nya nmpak gah.... tapi... hitler cuba tutup masalah ekonomi yang ada pada german masa tu.... dh orang x da duit...buat cm mna pn...mmang x da duit.... last2.... hitler kalah.. mcm mna pn..... hitler ada 1 bnda yg jarang manusia sekarang ada.....
`sayang dan bangga dengan bangsa sendiri'

setelah lama x tulis sbb ada masalah siki ditambah dengan kesuntukan masa..... hri ni rasa boleh kut tulis....

meminjam kata2 fizu yang diambil ketika lecture histo 2 minggu lepas..... beliau perah berkata..
"woi!!!! frod.......... flower dicipta dengan flowerS......" aku yang tengah blank dan mendengar percakapan kak radhi di sebelah aku x la begitu memikirkan sangat perkara tersebut..... tapi...setelah aku baca dan teperasan.... dalam mna2 bahasa pn.... apa2 bahasa pn.... x da pn bahasa yang aku jumpa sekadar flower..... mesti ada flowerS.....
b.melayu.......bunga.....bungaan...
b.inggeris......flower....flowers..
b.rusia....цвет......цветы
b.arab...zahara...azhar.....

senang citer.....x kira la benua mna.....utara,selatan,timur dan barat..... 1 dunia tau yang bunga tu banyak!!!!!..... penemuan yang x berapa mngagumkan...... kanapa bunga tu bnyak?????kenapa bahasa melayu selalu kaitkan bunga dngan kumbang????

bunga dan kumbang x dapat di pisah kan......setiap benda di cipta berpasang2an..... bunga yang baik adalah bunga yang belum di sentuh....suci lagi...x da sapa punya... benih berkualiti.....
kalau bunga yang dh banyak kumbang hinggap..... madu pn dh hilang....bunga tu pun dh x da harga.....

tapi..... mcm mna kalau kita nk bunga yang dh dpat kat kumbang lain.... susah x???

kalau kita letak racun serangga..... secara pengetahuan botanikal asasnya..... kumbang akan mati x pn menjauh kan diri..... tapi.....manusia lebih gemar melihat kesan dia pada kumbang...sbb nama pun racun serangga......bukan pada bunga..... bunga memang x akan dsentuh kumbang...tapi bunga sekarang dah bracun...bunga dh x macam dulu lagi...bunga dh x suci.....!!! lambat laun ......bunga pn mati keseorangan......

so....mcm mna kita nk pisah kan diorang...... tanpa menyakitkan sapa2....????? jawapan dia.... memang susah...yang dapat buat tu mmang terer arghhhhh..... tapi jahat la plak.... kesian bunga ngan kumbang....

sebab tu......bunga dicipta bnyak.... utk kita tahu yang..... x semestinya bunga yag kita nampak tu bunga yang terbaik untuk kita...... maybe ada lagi bunga utk kita...kita j yang x tahu....

bak kata kur2 bukan nma sebenar(nama sebenar syahir)....... "harapan tu still ada...kita j x tahu bila"

mcm citer bas qaiyum gak...... mmang ar kita nk bas terbaik.... x kan kita nk amik j bas apa pun atas dasar x memilih....manusia nk yang terbaik.....sebab tu kalau kita tertiggal bas...kita akan tunggu bas tu datang....bas yang sama...bukan bas yang lain......sebab kita tahu yang bas tu j yg boleh bawak ke destinasi yang kita nk... kata la bas yang kita nk tu dh lalu dan x kan berhenti utk kita dh.... apa kita buat???? kita akan kejar bas tu....kejar...kejar dan terus kejar..... dpat x dapat naik lain citer.... janji... cuber try nak naik bas tu......so....kejar la cepat bas yang korang nk naik tu..... sebelum terlambat

bunga,kumbang, dengan bas........ cari la yang try selagi korang ada harapan....

(sapa x da harapan cari kur2....dia bnyak harapan)

Saturday, April 4, 2009

seruan...

wahai...ahli2 705..
mulalah kamu menulis semula..
dalam blog ini..
seems like,
ia telah menyepi hampir sebulan lebih..
haha..
x meriah arr gini..
hihi//=)

Saturday, March 7, 2009

w0Men's DaY

kepada:
suma wanita yang bergelar ibu..
terutamanya ibu kepada warga blog 705...


tanggal 8 haribulan mac ini.. anak2 mu ini sedang berjuang di perantauan...
namun tidak kami lupa tarikh keramat ini merupakan tarikh bermakna.. pastinya bagi wanita... warkah ini khas ditujukan buat ibu2 kami di malaysia..

ibu,
Hampir 5 bulan
Anak2 mu di perantauan ini tidak bersua muka
Sayu bila melihat anak kecil didakap seorang ibu..
Namun
Apakah daya anak2mu dlm jihad mengejar ilmu bekalan
Hari2 mendatang..

Rindu kami padamu terlampau dalam..
Andai mampu kami redah lautan pasific..
Sudah tentu hadir kami dengan sekuntum bunga.
Ibarat penghargaan dan pengorbanan...
Letih dah lesu mendidik kami..
Ampuh melayan karenah..
Hanya kerna tanggungjawab seorang insan bergelar ibu...

Masa mungkin berlalu pantas.. namun..
Andai mampu ku putarkan jarum jam...
Hari pasti lebih pantas berlalu..
Entah berapa lama lagi kami terpaksa menunggu..
Rasa rindu membuak dihati...
Antara ilmu dan berjauhan denganmu..
Mengorbankan rindu buat seketika.

Zahir anak2mu mungkin nampak teguh..
Andai kata dikopeknya zahir itu...
Lantas batin pasti terselah... penuh dengan kerinduan..
Emel umpama warkah pengerat kasih disamping
Himpunan doa dan pesanan buat insan yang bergelar
Anak...

Adalah fitrah manusia..
Mendambakan kasih sayang..
Inginkan kasih dan belaian mesra seorang ibu..
Namun
Anak2mu ini perlu berjuang mengejar ilmu... sabarlah
Hari itu pasti akan tiba

Fitrah hidup saling melengkapi... namun anak2mu disini
Aidilfitri tanpa rendang ibu...
Aidiladha tanpa suasana keluarga... namun..
Impian dan cita mengorbankan semua itu..
Zahir dan batin kami teguhkan..
Atas rasa tanggungjawab berilmu demi
Hari2 mendatang..

Menunggu saja yg kami mampu lakukan..
Entah masih mampukah kami..
Naluri seorang anak kuat mengatakan..
Anakmu pasti akan pulang dengan ijazah..


kepada ibu2 kepada syed danial( HASNAH), qaiyum(RASILAH), fuad(MAHERAM), Syahir(ZALEHA),prem(MENA),qusyairi(faaizah) dan ariff(AMINAH)...
doakan kejayaan anak2mu disini..


HaPpY wOmEn'S DaY

Friday, March 6, 2009

kesempatan ini hanya datang sekali...

kesempatan itu datangnya sekali..


Jagalah milikmu selalu..
Kerana tidak selamanya kamu dapat
memilikinya..
Nikmatilah setiap waktumu bersamanya..
Kerana mungkin esok kamu akan kehilangannya..
Hari ini dia disampingmu,..
tapi apa yg kau lakukan pada kehadirannya?..
ada diantara kita,
bahkan tidak sempat menemuinya,
tapi kamu..?waktu itu die tetap membelasmu,..
kamu..? hanya tolehan sepintas kau lemparkan
Harusnya kau sadar..
tak selamanya dia akan menunggu kamu
Waktu langkahnya bermula,
kamu hanya mampu meredhakannya ..
Waktu dia sudah jauh berlalu pergi,
kerna menyahut seruan itu,
Kamu baru sadar dan memanggil,
jangan pergi...!
dan mengharapkn dia akan datang semula..
Dia hanya menoleh dan melihatmu sekilas.
Tetapi dia tidak tersenyum padamu..
Seperti yang slalu dilakukan padamu
satu ketika dahulu..
Semua sudah terlambat..
Kau telah melepaskan..
Membawamu pada kesendirian, kesedihan
dan penyesalan..




So, sebelum itu semua terjadi
Berikanlah yang terbaik
Untuk orang sesuatu yg korg sayangi
untuk seseorg yg engkau rindui

dan manfaatkan lah sebaik2nya segala peluang
dan kesempatn yg hadir dalam hidup kalian wahai kawan2ku..

mungkin hati di sana tertanya2,
tikaku andaikan segala rangkap ini,
segala cebis picisan nurani ini,
pelbagai andaian atau tafsiran

mampu kalian lintaskan di benak..
mengapa dan siapakah manusia yg aku gambarkan ini,
mungkin jua untuk si teman, ataupun sipacaran,
ambillah ianya ini sebagai
peringatan yg tidak lain tidak bukan
untuk hati manusia yg paling dekat dengn mulut yg melafaz
dan jemari yg menaip barisan2 kata2 ini,
yg disampaikan untuk tujuan pedoman dan ingatan,
tidak lain tidak bukan juga warkah ini untuk seorang insan,
yg mungkin jauh dimata,
tapi aku janjikan dirinya tetap dihati..

tulus buatmu ibu,

unjuran dari post qaiyum di bawah,
Puan Zaleha,Puan Hasnah,Puan Rasilah,Puan Maheram,Puan Mena dan Puan Aminah,
happy women's day..=)


tanpamu tiada diri kami disini,
walau dimana jua kami berdiri,
walau bagaimana kami cuba berlari,
walau betapa jauh nun kami di sini,
kalianlah serikandi,
insyaallah x akan kami patri dihati,
kerana kesempatan ini hanya datang SEKALI..


-pen off-

Monday, February 9, 2009

dah start dah...

ari nih,, x cam hari2 lain..
bangun awal pagi,,
wat2 blur duduk atas katil sat so dat kobe masuk bilik air dulu..act aku pon x tau sama ade nak rase rase gembire ke boring ke sebb hari ni, 9-2-2009, sem 2 dah pon mule,,
haha.. patutnye kelas bukak kene lah hepi kan(poyoo..)ape je..
but even though lepas aku abis harungi first day of d 2nd sem nih,
rase cam agak best lah gak,
sebb sem ni da x belaja bio organic chemistry lagi,,but di gantikan dengan histology..
tadi lecture histo yg first sekali dlam hidop aku,,
dekat bangunan anatomy,
just opposite d Red Square and today, once again dat St. Basil cathedral menyaksikan budak2 berlari2 ke anatomy building sebb lambat untuk lecure..
n d lectrr really gave a good impression 4 d first lec tadi..
haha...
although die dah tua, but cam still hore2 leh buat lawak lg lah,,
n palingv pelik aku pon x tau nape,, die masuk dewan,
den greeting den terus je mengaja,,
last2 lepas 1.20 jam lecture, b4 abis, baru lerr die pekenalkan namenye die,,
haih..
aku cam terperaranjat gak, coz cam x penah je lecturer kat msia wat gitu..
pape je die nih..
lepas kelas tu kene gi ismailozo lerr plak utk biology lec..
travel lagi..
hope this new sem akan wat aku study kuat lagi..amin.. rase2 cam x kuat sgt je study last sem..
and one more thing,, d main n most important fact untuk misi 2nd sem ni ialah,,

ABISKAN 4 BULAN DALAM SEM NIH DENGAN CEPAT N DENGAN JAYENYE SO DAT LEH BALIK MSIA NGN LINCAH N SENANG ATIE...!!!!!!!!!!!!

hore2..nak balik2X
(gile kejap)
haha

penoff

Thursday, January 29, 2009

BaS dAn CinTa


cinta..
cinta itu buta..
suma orang tahu..
tp adakah suma orang tahu..
cinta 2 macam tunggu bas ja..

suatu petang..
awak berada di stesen bas..
ingin pulang ke rumah.
atau kemana jua..

sebuah bas datang..
penuh orangnya..
kondisinya pon kurang elok..
awak akan berkata
"penuh la bas nie.. tggu yg len la.. awal lg nie"

dalam hati..
"bas lepas nie konpem aku naik"

awak tunggu plak bas yang lain..
then datang la bas yang kedua..
"eee.. bas nie burok la... silap2 rosak tengah jalan plak.. lagi susah.."
awak kata lagi
"tggu ja la sebuah lagi.. bukan lama sangat pon"

so awak biarkan bas kedua 2 berlalu pergi..
5 minit kemudian..
datang la bas ketiga..
"la bas nie bukan ikut jalan rumah aku pon. klau naik kna turun kat simpang.. then jalan kaki plak balik rumah.."

so awak tunggu la bas yang satu lg..
namun..
awan x selalunya indah..
langit x selalunya cerah..
lantas guruh meninggikan suara
hujan mengalirkan air mata..
umpama ibu memarahi anaknya..

namun umpama kilat memancar..
cahaya muncul di kala kegelapan..
datang la sebuah bas lg..
tanpa bnyak soal awak pon naik..

namun awak x sedar yang awak dah salah naik bas..
nak tekan loceng x berani..
hujan pon makin lebat..
so awak pon teruskanlah perjalanan bersama bas 2..

timbul la rasa penyesalan..
kenapa tidak ku naik bas sebelumnya..
namun umpama pepatah

pulut bermain di bibir mulut
namun nasi jua ku masakkan
menunggu beras menjadi pulut..
nasi jua ku makan...

jadik..
samalah apa yang dikatakan..
cinta macam tunggu bas...

memang la kita nak bas yang cantik..
tp yang cantik tu la yang ramai orang naik..

kita nak bas yang dekat dengan rumah..
tp kita x sedar kalau bas 2 rosak tidakkah jauh juga kita dari rumah..

kita nak bas yang murah..
mahai sekupang dua pon x bleh..
tp bas macam tu la yang x lawa..
mana ada bas lawa tambang murah..

dalam hidup ini..
cubalah bagi peluang kepada "BAS' apa pon..
kalau kita rasa 'bas' 2 x sesuai untuk kita..
tekan loceng dan turun la..
jangan juz terjun dari bas 2..
bahaya diri n marah la driver bas 2..

trun dari bas 2..
mungkin akan jumpa 'bas' idaman awak..
tp driver dia plak wat hal..
buat2 x nampak awak la plak..
x berhenti pon untuk awak naik..

hahaha..
malang sungguH nasib awak..

awak tahu apa yang saya akan lakukan di kala itu..
pastinya saya akan 'BERJALAN'

bodoh sebenarnya untuk awak mengejar bas idaman itu..
sebab setiap kali..
awak akan tersadung dan jatuh..
menyakiti diri sendiri..

so bercinta 2 macam tunggu bas ja..
terpulang la pada awak..
ikut awak la nk naik bas yang macam mana..
sama ad awak akan terus menunggu atau awak akan beri peluang pada 'bas' 2..

namun jgn jadi cam saya..
BERJALAN..
kerna berjalan itu umpama saya melarikan diri dari cinta..
mungkin hanya cinta di dunia..
cinta di akhirat jua kekal sejati..

p/s
saya nie pndai mnulis ja..
hakikatnya..
nak tahan bas pon saya x berani..
apatah lagi nk naik bas..
hahaha..
jgn jadi cam saya k..

Friday, January 23, 2009

shes there no more.....

salam..
actually hari ni aku dapat berite sedih..
sorg cg aku yg gile best n rapat da pinda skola..
actually aku da dpt tau dr cg noraini samin about a week yg lepas,,


but tadi aku bangun tido, dpt 4 msg, 1 dr qaiyum, satu wadie, n 2nlg panjang sikit namenye aku save dalam phone, cg noraini panot..

"cikgu dah mula bertugas di SMKBP, sebagai pkHEM, doakan sy daat jalankn tugas dan tanggungjawab dengan baik,pastinya samura lebih baik dan mudah diurus"


die dpt promotion ke pk hem sane..
but is it that easy for someone who is really glued to samura to leave it..
aku rase die da sebati sgt ngn samura..although aku cam x happy sgt,
it must be so hard 4 her too..

so cam lepas ni, although kalau balik msia n gi samura balik pon..
maybe x dapat jumpe n sembang2 ngn die..
she really make my school day meaningful n fun..
x caye?? tanye abby ngn zac,,
n d fact that im gonna miss her..

just like my other colleagues there,,abby, zac,beep, yg top student sejarah dulu, , botak n mantoll yg susa nak score sejarah(bukan susa nak score..susa nak lulus,, but spm a1 gak) dulu ngn die, jim n starkey yg slalu tido dlm kelas sejarah(jim dengan reason penat practice rugbi)..,n others too..

x pe2..
nnti2 kite gather kat samura.. n kite visit die k..sume2 pon kan dah de lesen,,although abby da selalu accident, x tau la civic die ok lg ke x, jim ngn kete merah die yg aku x igt namenye,
botak ngn rxz,n aku?? haha..
tumpang je la..

but somehow,sebnrnye ape lg lebih penting,,
allah maa adil, mungkin ada insan2 yg lebih memerlukan dia dan m sure that she can do something on them too..so chill la syahir..dont be dat selfish..

although shes no longer there..but its not d end of everything..
since shes always deengan kite kan..deep down there,keep on burning n lightingup our hopes n determination to grow up n move further to another step n be someone..
such a nice mom to us..

gonna miss herrr....waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

wish her all d best..
good luck ye cg..
kalau lah cg baca page ni,, hihi..
semoga happy selalu..=)

Thursday, January 22, 2009

penawar dukamu,

feelings can Creep Where Water Can't Pass
Perasaan Mampu Merayap Ditempat Air Yang Tidak Bisa Mengalir


Wealth Does Not Always Help to Produce Happiness
Tak Selamanya Kekayaan itu Membawa Kebahagiaan


Kindness is the Nobiest Weapon to Conquer With
Keramahan adalah Senjata Penakluk Yang Paling Jujur


Love is Beauty,But Not Every Beauty lead 2 Love
Cinta Itu Indah,tetapi Tidak Selamanya Keindahan mengundang Cinta


Love is More Kinds,But What is Very Safe & Etenal is Love Which Come from d One
Cinta itu Bermacam-macam, tapi yang Paling Aman & Kekal adalah Cinta yang Esa



ingatlah,,
sabar itu iman,,
duit bukan kawan,,,
dunia hanya pinjaman,,,
dan mati tak berteman...


mungkin kite kengkadang terlupa..tapi seharusnye lebih baik kite bersyukur kerana masih,,, mmpunyai kesempatan mengingatinye semula...

happy always=)

Sunday, January 18, 2009

harapan



saat memburu ketenangan baru,
ketenangan yang hanya ada dsisiNYA,
aku hampir terlupa pahit semalam,
biar masih kabur jalan di hadapan,
entah duri bisa yang akan menjalar,
atau berliku dan gelita,
apa yang mampu kuharapkan,
biarlah pengalaman yang menyuluh jalan
agar jatuhku tidak patah,
dan sakitku tidak lagi parah,
andai kata aku rebah,
takkan aku biarkan diri pasrah..
bersama teman di sisi,
aku harus gagah berdiri,
dan terus memcari,
kerana ketenangan itu,
amat bermakna bagiku,
untuk ku terus memburu,
harapan baru...
kerana hanya dengan itu,
manusia mampu mengapai langit biru...

Friday, January 16, 2009

jika....

jika kamu memancing ikan....

Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu....
Janganlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu saja....
Karena ia akan sakit oleh karena bisa ketajaman mata kailmu dan
mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup.


Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorang...
Setelah ia mulai menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya....
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....
Karena dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat
melupakan segalanya selagi dia mengingatmu....


Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada
takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah
sekadar keperluanmu....


Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula....
Akhirnya ia dibuang....
Sedangkan jika kamu coba membaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan
lagi....


Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, terimalah seadanya.... Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya
begitu istimewa....
Anggaplah dia manusia biasa.
Apabila sekali dia melakukan kesilapan bukan mudah bagi kamu untuk
menerimanya.... akhirnya kamu kecewa dan meninggalkannya.
Sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi hubungan kamu akan terus
hingga ke akhirnya....



Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk
dirimu.
Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah, coba mencari makanan yang lain..
Terlalu
ingin mengejar kelezatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya.
Kamu akan menyesal.


Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang kamu
pasti membawa kebaikan kepada dirimu.
Menyayangimu. Mengasihimu.
Mengapa kamu berlengah, coba membandingkannya dengan yang lain.
Terlalu mengejar kesempurnaan.
Kelak, kamu akan kehilangannya apabila dia menjadi milik orang lain
Kamu juga yang akan menyesal.

Monday, January 12, 2009

pLaStER PLaStIk AtAu PlAsTeR kAin




"aduh..." kawanku menjerit..

ku lihat tangannya berdarah..

"wei ada plaster x?" tanya beliau..
"sat2 , aku nk bawak kluaq la nie.. dok dalam beg aku" jawabku..

lalu ku buka beg sendeng yang tersendeng kemas di bahuku..

ku mencari..

"mana dia menatang nie?" omel hati kecilku..

ku selak buku anat ku..
"fuuhhh.. jumpa pon"..

ad dua plaster yang tinggal..

ku dalam dilema..
dilema memilih yang mana satu..

satu plaster yang cantik..
ada bunga-bunga..
ada kaler-kaler..
plastik plak 2..
dan yg paling penting..
harganya.. rm 2.10..

satu lagi..
plaster kain ja..
x dak pon bunga-bunga..
x dak kaler-kaler pon..
kaler dia pon pink yang luntur..
yang penting plak..
murah ja..
9 kupang ja pon..

hatiku melayang..
ku andaikan plaster ini seperti cinta seorang perempuan..

pasti semua orang akan memilih plaster yang cantik itu..
kononnya untuk mengubat hati yang luka..
walaupun dia tahu yang plaster cantik 2 plastik ja..
walaupun sudah tahu bahawa cintanya juga umpama plastik..
palsu walaupun cantik..
palsu walaupun tahan lama..

pas 2 klau kena plak ayaq..
konpem terkeluaq pnya..
tanpa ada kesan
dan..

meninggalkan luka yang masih belum sembuh..
malah memburukkan lagi dengan nanahnya..


tapi..
konpem x ramai punya yang pilih plaster kain..
dah la tak lawa..
kaler pon tak dak..

namun kita tidak sedar..
plaster yang kain 2 la yg mlindungi kita..
klau mandi 9 kali sehari pon konpem tak tertanggal..
pastu dah la kain..
lembut..
x macam plastik..
keras..

Dan ramai juga yang tidak memahami
plaster kain yang murah itu sanggup mengorbankan dirinya melindungi luka
walau dia sedar yang dirinya akan ditanggalkan jua.
Jika kita tanggalkan masih kelihatan kesan-kesan gam yang bersisa.
namun lukanya pasti sembuh..


mungkin cinta seperti plaster plastik tidak secantik plaster kain.
namun kesan cinta plaster kain lebih mendalm dari cinta plaster plastik...

fikir-fikirkanlah..

ku tersentak..

"wei plaster mana?" tanya kawanku..

"hg pilih la"ku menjawab
ku berikan kedua-duanya..

ternyata tepat tekaanku...
plaster plastik yang cantik itu yang dipilihnya..
hahahaha...

p/s
walaupun cinta sesama insan penting dalam hidup...
yang paling penting cinta pada yang ESA..
cubalah kita tanamkan cinta pada YANG ESA sebagai cinta hakiki dalam kehidupan..

Sunday, January 11, 2009

mungkin juga...


malam ni tadi da tido awal so caam tetibe x leh tido since esok pon x de skill test memandangkan siang tadi aku da lepas ngn jayanya.thankz to abg faiq gak coz kasi nasiht2 n tips2 nak pass bende tu..bu tomorrow dak2 705 yang lain sume akan gi ismailov utk buat skill test tu..wish good luck utk diorg..haha..malam ni cam free skit so cam best gak klu update blog..huhu.. k first sekali kite dok diam n fikir nih tau..kejap je..x lama..kite amati bebetul..kadang2 kite x perasan..seriously, bagi aku la..korang maybe da perasan kot..

Jika kejahatan di balas kejahatan,
maka itu adalah dendam.

Jika kebaikan dibalas kebaikan
itu adalah perkara biasa.

Jika kebaikan dibalas kejahatan,
itu adalah zalim.


Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan,
itu adalah yg paling mulia n terpuji.


Jika tubuh tu macam kerajaan,
maka apakah yg sebaiknya menjadi rajanye,
dan ape pula perdana menterinye?

terpulanglah pade kamu sume nak mengandaikannya..

Friday, January 9, 2009

moscow merbahaya

assalamualaikum...

aku ialah seorang ahli bilik 705...
disbbkn sume ahli2 bilik yg lg dh post dlm blog ni...
aku yg x berape pndai nak mengblogging nih perlu post utk melegkap kn bilik 705...

aku nak citer tentang beberape kejadian di moscow ni yg membuatkn kite x senang duduk..
bermula dengan kejadian dimana aku dan 5 orang rakan diserang dgn membabi buta oleh 2 mamat russian lepas game bsktbll yg kitorg kalah.. hampeh... nseb baek kuat..hehe x de r.. nseb baek ramai siap ade backup import dari china.... 2 org tu pn lari lintang pukang( x teruk pn actually), diikut dgn kawanku, N diambush 3 russian.. yg nih teruk smpai berdarah2.. berjahit2... ish sian si N... nseb baek selamat (bpe kali nseb baek daa).. hah yg latest 3 chiniese from china kne stabbed oleh russian... ngeri tol dgr.. dh r sume jadi kat ulitsta volgina dimane terletaknye pushkin & bilik 705 nih.... bahaye betol moscow nih...

tapi xpe life must be go on... kite dtg dgn niat yg baek utk belajar... perjuangan masih belum selesai... perjuangan mesti diteruskn.... ade 5 tahun+1sem lg kwn2.... nih nak kongsi sket kebaekn ayat kursi...
Hikmat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis:

1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi bila berbaring di tempat tidurnya,
Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu,
dia akan berada dalam lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, dia
akan masuk syurga dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur,
Allah SWT akan memelihara rumahnya dan rumah-rumah disekitarnya.

4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap solat fardhu,
Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur,
setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi2, serta Allah melimpahkan
rahmat padanya.

5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka

Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka semua
memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang, Allah SWT
akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang
yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.

7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan
nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

"Utamakan SELAMAT dan SIHAT untuk Dunia-mu, utamakan SOLAT dan ZAKAT
untuk Akhirat-mu''


yup... mari kite sama2 amalkn......... selagi kite bersama allah.. allah akan bersama kite insyaallah..

lg safety precaution yg kite leh amek... seperti yg dlm meeting ngan SMSA ritu..
go out in group.... go out when u really wan 2 go out... haha sket2 sudah....


minggu dpan final bioorg weyh... sempat lg aku memblog2 ni ish3... ok2 back 2 study mood(x pernah ade pn study mood).. haha.... ok mari kwn2 kite teruskn perjuangan....

p/s: dgn ini aku secara rasminye aku adalah ahli bilik 705... yahuuu!!! hahaha

wasalam

hari ini dalam sejarah...

hari ni, 9 jan 2009, tahun lepas kat tarikh nih aku tgh siap2 kn barang sebab nak masuk UTP,,but tahun nih, on d same date, aku tetap bangun pagi2 siap2kn barang n sedia nak bertolak..

kemana???

,mesti la ke Ismailovzskaya.. sebab pagi ni ada perikse bio organic chemiistry.. 3rd test pasal carbohydrates, amino acid& protein n lipid...

malam semalam sume persediaan pon da dibuat..semalam dinner makan sup ayam, n sayur kentang masak pepper...lepas makan je terus gerak..

study group,buat nota, buat soklan, makan kismis, minum susu, makan chocolate, nescafe sepaket, n beberape lg petua2..
hihi..
n ade siap2kn toyol2 gak dlm nset..takut2 esok x dpt jawab..
haha..ade la beberape gamba slide dlm tu..

pagi td, bangun dengn hati yg ceria la.pukul 8 lebih tu terus solat subuh, sebb subuh abis kol 9..nikmat gile sebab dapat tido 5 jam..(lama tu)... lepas siap2 barang, makan cornflake n susu,, aku pon kua la pushkin(asrama)..

but hari nih aku kua dengan perasaan yg agak lain dari hari2 peperiksaan sebelumnye..
sebab...
semalam dapat berite yg depan kawasan asrama aku de kes 3 chinese dr china kene stabbed ngn skin head kawasan sini..bukan main2..kene stab beb,,aku x tau la diorg tu idop lagi ke x hari ni..
sebab tu aku pon agak takut la sebenrnye pagi tadi..but slmt classmate2 aku sume plan nak gi saing...so pagi tadi, dalam temperature da jejak -21, kitorg pon kua la asrama..

sampai2 kat ismailovzskaya, perkara biasa ialah carik sarapan dulu, so aku pon amik la menu biasa aku, chapati bakar dengan kobes yg di sertakn dengan maiyo n sos buatan sendiri abang lavash tu..hampir 4 bulan aku bertemankn makann itu,, n sumenye seems normal sebb tu antara makann yg mengenyangkn kalau kat luar..

n tadi masa perikse bio organic chemistry, aku terperasan yg nset aku tertinggal dalam bilik..bapak sedey, sume tetoyol kecik yg di siapkn untuk ku jeling2 masa test sume tertinggal..haha...tapi x pe la sebab at least aku da study kuat gak malam tadi...sampai jao malam..

tengah2 buat pekse,, tibe madam olga bangun n gi tempat aku,, mule2 agak cuak la takut2 aku disyaki meniru ape2.. tibe2 dier gi plak kat brother selang 2 belah dari seat aku n kate kat dier "if one more time i see u copy , ill take your paper".. haha..muke bro F tu mmg cuak la.. sekali pandang darah cam da x jalan da kat muke dier..but brader F tu dier leh wat muke lek je.. budak A lavel la katekan...
haha..
at least aku suke gak la sebab madam olga tu x syak aku tiru ...lagipon aku mmg x tiru ape2 pon...cume tanye nas je sikit2 kat sebelah seat aku..

so perikse pon abis,,n aku balik asrama sensorang plak tuh,, sebb classmates aku sume nak gi asyan(cam Giant hypermarket la) utk beli barang bekalan umah diorg..alhamdulillah selamat time balik td,, turun je dari bas, kat tempat kejadiaan tu,, aku terus jalan laju2 sambil usha2 sekeliling takut2 de orang follow ke ape..but syukur la sume pon ok sampai aku langkah masuk balik kat pushkin ni.. thankz gak kat dak2 705 ni..hu...sebab...

aku da x yah risau pasal tu (makann n bekalan bilik)sebab dak2 705 sume anak2 orang kaya jajahan.. beras da nak dekat 40 bungkus dalam bilik...maybe hujung minggu nih nak gi pasar skit beli sayur n kentang..

tapi expenditure sayur n buah kat bilik ni kurang sikit sebab frod pon x makan buah n sayur..aku pon x tahu ape sebab n biarlah bende tu terus menjadi persoalan dalam bilik 705 ni..at least kitorg dapat makan sayur lebih skit..

minggu depan still ada perikse.. although cam tiring but aku harap aku tabah la untuk lepas sampai abis minggu depan.. ahad ni ade skill test bio organic chemistry(bio org), selasa de written test bio org, n jumaat de oral test bio org...hari khamis tuu...ummm... x de pape laa... hahaha....

although dengan kesejukkan winter kat russia nih yg semakin mencengkam, jauh dalam benak hati aku, ada satu hasrat yg ingin aku utarakan di sini..dengan tiap hari2ku berjalan sebegini, mungkin aku manusie yg kurang bersyukur..hidup yg mudah begini tetap aku rasekan susa..kadang2 kite terlupa hanya mampu mengenang nasib saudara2 kat palastin.. sedih sebenarnye.. tiap2 hari bukak news akan ada pasal kejamnya zionis kat gaza..
aku berdoa supaya ianya berubah n kehidupn aman dan sejahtera dapat dirasai oleh abang2, adik2 n saudara2ku disana..aminnn.....

Wednesday, January 7, 2009

lafaz yang tersimpan...

assalamualaikum sume...hehe
ni 1st post ak kot..sedikit berbngge kerna d beri peluang utk mengisi..menghiasi blog biik ni..
thx ma fwens!!!...
erm..x de pape sgt pn pasal 1st post ku ni..
jz nk share lirik nasyeed ngn korng..
spt yg tertera tajuk post ni...
LAFAZ YG TERSIMPAN..
sblm ak explain ape yg ak nk sampaikn..
better korng bace dulu kot..
plus..ade d sediekn link utk korng denga skali..
fahamkn betul2 lirik lagu ni ek..
Album : Tika Itu
Munsyid : UNIC
Luluh hatiku yang sayu
Menatap wajahmu tenang dalam lena
Kasih zahirkan laku
Sedangkan bibirku jauh dari lafaznya
Dan raut tuamu membekas jiwaku
Meredakan rindu mendamaikan kalbu
Tak mungkin kutemu iras sentuhanmu
Biarpun kuredah seluruh dunia
Mencari gantimu
Betapa sukarnya menyusun bicara
Meluahkan rasa menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah hanya sekadar tingkah
Cuma ungkapan kebisuan yang melindungkan kalimah rahsia
Masih kubiarkan waktu
Melarikan lafaz kasihku padamu..
Mengapakah sukar menyusun bicara
Meluahkan rasa menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah hanyalah sekadar tingkah
Cumalah ungkapan bisu kalimah rahsia
Apakah yang hilang andai dilisankan
Bait penghargaan penuh kejujuran
Tak mungkin terlihat cinta yang merona
Jika hanya renungan mata yang bersuara
Bukan tutur kata
Tiada lagi ertinya pengucapan
Andai akhir nafas di hujung helaan
Sebelum mata rapat terpejam
Usah biar kehilangan
Menggantikan lafaz yang tersimpan ...
bace dah??...da denga da??
erm..ape y korng paham??..agk2nye la..ape yg cube d sampaikn dlm lagu nih?..
bg ak la kn..lirik lagu ni menceritekn betapa kasih syg seorg ank..
x sempat(bakal)..atau berpeluang utk menyampaikn betapa syg nye die kt parents die..
kalimah rahsia(kasih sayang)...hanya d tunjukn melalui perbuatan..
Apakah yang hilang andai dilisankan
Bait penghargaan penuh kejujuran
berat ke mulut ni nk luahkn kasih sayang kt parents sendiri..
ade org..yg kamceng ngn ayhnde ngn bonde die myb x de masalah..
tp bg mereke yg sebaliknye..
or..myb ade sejarah famili..yg sukar utk die hingge agk ssh utk die luahkn ape yg sepatutnye kt mk bapak die..
Sebelum mata rapat terpejam
Usah biar kehilangan
Menggantikan lafaz yang tersimpan ...
myb ayt yg last ni akn mmbawa seribu mkne bwt die..
yg..x selalu kite ade mase nk sampaikn kt parents..
mase..yakni rezeki(mase lapang)..x semua org dpt nih..
lelagi bile dah dok lua negare kn?
bile lg nk dpt ckp ngn parents..andai kite tw..kt umh xde internet..
xde line phone..huhu..
ABI...UMMI..!!!!!
"saye tw saye ade byk bwt salah kecik2 dulu..
maafkn saye ye.."...
"saaaayang abi....saaaayang ummi..."
nk sgt ckp cmtu bile blk m`sia..innsyaAllah..
planning summer ni..doa2kn la ek kwn2..
p/s:pesanan ni bukan shj dtujukn pd sume yg bace..juga utk si penulis..yg serbe kekurangn..
harap maaf..
emo=rindu umah...
*eh eh..TER buat cm blog sendirik plk..maap ye tuan pnyer blog..=P
sekian...