Monday, March 29, 2010

как обычно @ seperti biasa..

bangun pagi..buka facebook...member2 post...metro kena bomb!!

apakah metro????
sistem keretapi yang ada di kebanyakkan negara maju .... kemudahan yang sangat memudah kan penduduknya kerana tanpa metro... segala sistem yang ada di bandar tersebut berkemungkinan lumpuh..
senang cerita....keretapi j..


seperti hari2 biasa...manusia bergerak menaiki metro seawal pagi..menuju ke destinasi masing.... namun bukan harini..

2 letupan kuat yang berlaku di stesen metro lubyanka dan disusuli dengan park kulturi memecah keheningan pagi....



yang merah+brown...yang itu park kulturi
yang merah+purple..yang itu lubyanka.

berbalik kepada peta tersebut....park kulturi dan lubyanka masing2 terlatak di utara dan selatan di antara mereka terdapat bangunan kemegahan penduduk moscow...kremlin...

mengikut perkiraan yang di lakukan..ini adalah kes ke 5 dan ke 6 metro d bom di moscow..

pemilihan tempat bom ini bermungkinan kerana ianya strategic.....(pagi2 serius ramai)
termasuklah tuan punya blog yang hari2 boleh dikatakan terpaksa melalui lubyanka..

persolan hari ini.....kenapa kena bom???

confirm la bukan saja atau sekadar memnuhi masa lapang pengebom tersebut
(tak ada nya orang bodoh nak bom sampai 36 orang mati)
apa modus operandi beliau...

dikatakan bahawa si pelaku ialah seorang perempuan yang beragama..islam...
meletupkan diri sejurus metro tiba di stesennya...dalam pukul 7-8...
(pada watu ini....memang confirm metro gila punya ramai)

aku pun dah naik cuak naik metro lepas ni..

ramnai orang yang post kat facebook.... kata..kesian kepada yang mati. kalaula mereka yang mati, tuhan n god bertaburan keluar di facebook di tulis mereka..

tapi.... kenapa yang bom, bunuh diri, hostage, pengganas, puak pemisah, semua kena orang islam???? islam itkan indah???
tapi...kenapa semua watak2 vilain ni..semua islam...

mungkin sebahagianya ada orang yang bukan islam menyamr sebagai islam untuk membusukkan nama islam...tapi, kalau la orang islam yang buat..kenapa??

dengar cerita yang buatnya perempuan.... berani betul perempuan ni.... kira betul2 nekad... bayangkan...ko nak masuk mettro sebab nak pergi bunuh orang dengan kau2 sekali terbunuh....

dosa bunuh diri macam mana???
dosa membunuh orang awam yang x bersalah macam mana??
ada 36 org terbunuh....sure semuanya mereka yang berperang dengan jalan Allah??

dalam dunia yang islam tu dah sempit....kita sempit kan dia lagi...
kenapa mereka harus terima islam??? apa yang kita nak tunjukkan dengan islam??

susah untuk menulis...mungkin dia pun ada alasan dia kenapa bom...

ditanya kepada Rasulullah....siapakah yang berjuang dijalan ALLAH???
sabda baginda....orang yang berjuang seingga kalimah ALLAH menjadi tinggi...

denga apa yang kita buat, apa yang kita tengok.... berapa tinggikah kalimah ALLAH yang kita angkat???

tak pun..kita yang turunkan??

seperti biasa....kita selalu berserah...tapi tak pernah berubah..

Saturday, March 27, 2010

saya benci anda.. tapi nk buat macam mana?? anda kuat..

siapa yang aku benci ni???
semalam lepas balik kelas tiba2 aku rasa malas nak tolong qaiyum potong ayam untuk jualan hari ni...aku pun menyibukkan diri.. bukak facebook, BH, utusan, anwar ibrahim, mahathir..parlimen...dll..

aku pun boring...tapi nak tolong qaiyum malas..so aku pun bukak youtube...tengok video rossa, cantik gak dia ni kan..tpi aku tak tengok pun, denga lagu j, sebab qaiyum suruh potong ayam..

habis potong ayam..aku tergerak nak tengok sesusatu....aku pun tulis.."6 days war" dekat enjin carian youtube..

aktivti yang sepatutnya mengambil masa 4-5 minit untuk hilang kan boring dh jadi 50 minit.....walaupun macam orang tua sebab....sapa suka sejarah??...aku pun pernah cakap kat orang yang aku pun tak suka sejarah, abah aku pun tak suka sejarah...tapi, tak boleh tipu diri sendiri, aku memang suka sejarah.

berbalik kepada 6 days war....aku kagum.......kagum gila dengan ISRAEL!!! bagi aku memang power la negara ni....dulu aku ingat kalau kata la negara arab banyak2 tu pergi attack israel mesti israel parah punya...namun, baru aku tahu...power gila negara ni...

berkongsi sedikit dari documentary tersebut..
- perang ni 6 hari j , 5-11 jun 1967
- ada 4 negara attack israel....ya, bukan 1....tapi 4!!!!!!!
(agak2 la kan..kalu ada sorang tu boleh lawan dengan 4 mamat russia yang lagi besar dari dia...dia ni hebat ke x???)
-israel kena attack dengan mesir, jordan, syria n iraq

memang power habis negara ni....
secara ketenteraan dia..apa yang israel buat??
- hanya merosakkan semua run away yang ada kat airforce base mesir
(dah run awy rosak, kau nak terbang macam mana??)

-menerapkan disiplian minum air setiap 1 jam 1 liter semasa training
(serius!! ni memang berkesan, banyak askar mesir mati sebab dehydration..kenapa?? sebab diorang bertempur 200 km ketengah gurun sinai....jadi, bila israel dah attack habis semua source dia....tentera mesir kena JALAN KAKI 200 KM!! balik semula ke mesir tengah2 gurun tu...(purata sehari seorang askar boleh hilang 21 liter air dalam badan dekat tengah gurun tu...).... so..siapa yang tak mati kan??

-terbang serendah 100 kaki dari paras laut semata2 tak nak di kesan radar syria

-kesemua pilot israel dah tahu nak attack apa...diorang training hari2..

-mempunyai peta laluan kereta di tengah2 gurun
(sapa nak buat peta kat gurun????? bodoh tak??....gurun tu dah la gurun mesir...contoh: macam orang malaysia ada peta laluan kapal laut thailand..nak buat pa kan???
tidak.... israel memang pandai, dengan ada peta lalu kereta beroda tu, dia boleh pergi ke mana sahaja kat gurun tu dengan kereta( ok lakan berbanding mesir jalan kaki).... dan diorang pun boleh attack mesir dari tempat yang mesir tak bajet..
(orang gila je yang bawak kereta tengah2 padang pasir... tapi orang gila ni yang menang)

-seorang ajen 008 israel (macam james bond la) masuk ke syria dan jadi seseorang yang tinggi di sana..
(tapi last2 kantoi dan kena gantung, apa yang menariknya,.... seorang pegawai tinggi syria tanya dia macam mana nak bagi tempat berteduh kepada semua tentera syria yang berperang dekat tengah2 gurun tu,, dia pun mencadangkan agar menanam pokok di sekitar kawasan kubu syria supaya askar dapat berteduh... secara tak langsung, israel pun tahu mana nak attack....attack je la dekat kawasan ada pokok..sah2 la askar syria ada kat situ)

banyak lagi boleh dapat kalau tengok documentary tu... siapa2 yang suka sejarah mmang kena tengok...tapi tu la, sapa yang nak tengok sejarah mesir kan??? takda kena mengena dalam hidup...

persoalan kenapa askar 4 negara tak boleh mengalahkan israel terjawab di video terakhir documentary ini...

dengan apa yang kita ada, apa yang kita mampu.... hendak menawan israel adalah mustahil...

video

Friday, March 5, 2010

2 tempat dimana letaknya dia...


dapat idea....!!!

tengok...dengar....cerita2 member2 yang pergi ke turki..macam best pun ada
kenapa turki best???sebab empayar islam habis kat situ!!!!! menarik bukan turki??

aku yang pergi jalan2 ni pun tak dapat input apa sangat..duit j habis... otak tak isi apa2...

daripada member2 yang pergi ke turki, macam2 diorang cerita...dari sultan mohamad al-fateh....sampai kamal attaturk....baru aku tau yang attaturk tu bukan nama..tapi gelaran dia..bapa rakyat turki

panjang tu sejarah diorang cerita!!....
kata roomate aku..mr.Q.. walaupun purata masyarakat kita amat membenci mustafa kemel attaturk..tapi.. orang turki memang sangat menyintai beliau..

kenapa??

dengan masalah sistem khalifah yang saban hari semakin korup....kekayaan khalifah yang gila2 kaya....turki berhadapan dengan masalah.... NEGARA MEREKA AKAN DIPECAH2 KAN....lantas..datang la hero turki...MUSTAFA KEMAL ATTATURK...

SO..kalaula ditakdirkan kita ni rakyat turki..mna yang kita pilih??

1.pemimpin ISLAM yang dah rosak, korup, dll...menyusahkan kita
2.pemimpin yang...tak berapa nak islam sangat laa...tapi boleh selamat kan kita..

hmmmmmmmm...susah bukan nak pilih???

bukanlah becerita sebagai seorang yang pro-attaturk..kesahihan cerita pun tak pasti kerana sanat cerita yang terputus....
aku - mr.Q - pak cik tepi jalan kat turki - ????

ok....secara logiknya...wajarlah rakyat turki amat menyayangi ataturk sebab dia dah selamatkan negaranya dari berpecah belah.....

khalifah yang amat korup ketika itu...mempunyai istana penuh dengan emas seluas 2 padang bola(kata mrQ)......tapi..agamanya islam...kita nak sokong k???

so...pengajarannya....

bila bercakap apsal turki..kita sering mengutuk attaturk.. PEMUSNAH KHALIFAH..
ini adalah amat wajar bagi sesiapa yang mahu melihat khalifah terus mentadbir dunia ini....dan memang kena ada pada setiap muslim..

tapi..kita jarang nak tengok...kenapa orang tolak khalifah??? kalau khalifah time tu baik...tak kan diorang nak tolak kut???? hmmmmmm...

kadang2 ada orang yang berjuang atas nama ISLAM...tapi kaedahnya tak islam, niat bukan islam, caranya bukan islam....

bila orang tolak khalifah...orang tidak menolak islam... tapi orang menolak manusia yang menjadi khalifah tersebut...

tak sama ORANG YANG MENOLAK ISLAM.....dengan...ORANG YANG MENOLAK ORANG ISLAM..

orang islam tanpa islam mungkin salah...
tapi islam benar selamanya...

khalifah?? sampai masanya...insyallah

pengajaran yang aku dapat dari cerita turki??

situasi 1
1453
costantinople di buka...gegaran meriam ciptaan jurutera hungary itu ternyata mengejutkan seluruh rakyatnya..kapal dikendong belakang bukit... janji 800 tahun RASULULLAH akhirnya terbukti... pemimpin dan tentera adalh sebaik-baik pemimpin dan tentera.....
DUNIA BERADA DI TANGAN MEREKA...KERANA DUNIA TAK PERNAH ADA DI HATI MEREKA..

situasi 2
1923
azan dalam bahasa ibunda.... januari ganti muharam....sultan di panggil presiden..
al-quran di baca dalam bahasa mereka..
2010
khalifah tu siapa???
DUNIA DAH ADA JAUH DALAM HATI KITA....MACAM MANA NAK ADA DEKAT TANGAN KITA???

tempat untuk dunia ada 1 j...hati ATAU tangan???

kita pilih???