Tuesday, December 21, 2010

saya teringat akan kamu dan kamu..


mungkin tajuk ini agak lain bunyinya , namun dijamin tiada adanya tajuk ini berkaitan dengan seseorang mahupun hamba Allah yang lain..



berada di bumi moscow ini membuatkan diri kadang-kadang teringat akan mereka.

semestinya family adalah yang terutama.

namun mereka- mereka ini juga adalah sebahagian diri ini..

andai yang selalu berjumpa masih rindu apatah lagi yang jauh entah dimana. masih wujud ataupun tidak siapa yang tahu...



yang no 1.

haha.. yang ini paling dirindui antara mereka semua.. menatang nie kalau kena dengan tempoyak memang meletup... tapi kat sini memang beruban la kalau nak cari..

yang no 2






yang ini adalah saudara kepada yang no 1.. memang sedap kalau kena dengan sambal belacan pastu perah asam limau skit kat atas.... haha..


adverse effect no 1 dan 2..

1. apabila anda bercakap , kurangkan jarak anda dengan rakan- rakan anda , kerna takut di pandang serong.

2 andai selepas beberapa jam anda makan no 1 dan 2 dan anda menggunakan tandas (buang air kecil).gunakan air secukupnya untuk menghilang tinggalan radioaktif yang berbahaya, jika tidak pasti terdengar

" woi sapa pakai bilik yaq nie, bau haring sgt aih"

yang no 3



yang ini kalau dimasak lemak dengan udang rimau.. amatlah nikmat rasanya.. ( terliur sambil menulis)..

sedapynya memang tak terkata. andai kfc dinner plate di kiri dan masak lemak belimbing buluh di kanan. automatiknya yang kanan terus dipilih..

bila makan konfirm tak tengok lauk lain dah..


yang no 4


ini adalah antara ulam yang diminati.. kalau dulu secekak 5 kupang. la nie secekak dekat 2 ringgit pon ada.. kalau dulu pucuk paku nie tgk kat tepi rumah buat bodo ja.. la nie pakat berebut nak jual kat pasar tani..

menatang nie kalau buat kerabu dengan udang tak pon dengan kerang... memang masyyyyuuukkk..



yang no 5


yang ini namanya rebung.. ianya amat di minati oleh kaum ibu sebelah ibu dan bapa.. kenyataan ini amat bersangkut paut dengan tuan penulis ini...

" ceq!! mak teringin nak makan rebung la, ceq pi tolong tengok kat tepi sungai sat"

" awat x pi beli ja mak?" tanya anak dengan muka meminta ihsan

" nak pi buang duit buat pa, kat sungai tu berlunggok"..

hahaha..
cam na pon last sekali mesti aku yang kena punya la. tapi tak pa.. untuk mak sndri kot..

yang n0 6





mereka semua di klasifikasikan sgerombolan kerna mereka semua mendiami habitat dikawasan sungai belakang rumah "mak wan".. hahaha

memang syok kalau dok maka depa..

" mak wan!! nak buah remia boleh dak?"

" amek la wang oooo kalo mu leh kait wak tughun"

tersenyum aku..

yang no 7

nie nama dia buah rokam..
dah lama dah tak jumpa buah nie.. rasa dia masam manis,.. tgk buah jugak la..

ada sekali orang rumah mengidam nak makan buah rokam.. jenoh melompat laki dia pi cari.. pi cari merata. risau takut tak jumpa meleleh ayaq kiuq anak nanti..

tapi nasib baik la jumpa..


yang no 8




nie nama dia buah kelubi.. bukan buah salak.. buah salak muncung dia lain sikit.

sekali lagi diperingatkan yang ini adalah buah kelubi..

dulu ada seorang member dengan kawan dia( cina ) dari KL.. saja mai kenduri member.. alang2 mai kedah dia mai tidoq rumah aku..
nak kata ada rezeki dia , ada la buah kelubi dok tergantung dekat bangsal rumah aku..
dia amek pastu 'ngap' terus..

3 saat selepas itu.

"asal buah salak nie lain je rase?" kata member aku yang cina tu

tok aku yang ada kat situ pecah perut gelak.

pastu dia jawab "yang tu bughok kot, pa hang pi ghasa sebiji lagi"

member aku pon layan , 'ngap' lagi sebiji.. terus senyap.

lalu konklusinya dari member cina aku nie

" orang kampung tak pandai tanam buah 'SALAK' , rasa dia masam dan kelat sikit"

hahahahaha.. ( harap awak sedang membaca wahai apek)..



yang no 9


ini buah sukun

rasa dia memang sedap..
kalau time hujan ada cucoq sukun , pastu kena pula kopi cik nah. memang syok..

tapi bila makan banyak - banyak pon bahaya jugak.

" Yum!!, mai urut tok wan sat, lenguh ngat aih badan nie "
"nie tok hg punya pasai la, yang dia jamu aku cucoq sukun buat pa"

adverse effect
1. sakit urat,

yang no 10

ialah sejenis menatang yang sedap di buat masak lemak dengan nenas..
ingat lagi time kecik- kecik , balik ja sekolah terus tukaq baju..
naik gerek pi bendang tok wan..
nak pi cari siput nie la.. dari pukol 4 smpai maghrib dok pi cari siput nie. kadang2 smpai azan maghrib baru nak reti nak balik..

tapi
balik ja rumah terus kena balun dengan tali pinggang la.. sebab balik lepas maghrib pastu dengan baju berlemoih dengan selut.

tapi bila mak tengok siput penuh seplastik, terus senyum smpai ke telinga..
tapi tali pinggang mesti kena..
hahaha.


kalau dulu siput nie tidak bernilai kot , tapi la nie dekat pasar tani mahai x beragak..



sekian saja kali nie..

sebenarnya banyak lagi benda yang diinginkan ada di moscow nie.. tapi tak pa la..

kita berpegang pada prinsip

"masuk kandang lembu makan rumput, masuk kandang monyet makan pisang"



Tuesday, July 6, 2010

cerita tentang masa lalu..



baru menonton siri upin dan ipin pukul 4 tadi.. tajuk: kami 1 malaysia..

opah dia ada kata, opah kecik2 dulu zaman jepun makan ubi kayu je.... budak2 pun buat2 la ubi kayu tu tak sedap la,tak best la..dan lain2..

tiba2 teringat zaman jepun..

realitinya, kita kini mengenali jepun pernah menduduki tanah melayu adalah melalui kewujudan cerita2 hantu berkenaan hantu jepun yang wujud di sekolah2..."tarbiyah" semenjak sekolah inilah yang menyebabkan kita terlalu yakin jepun penah menduduki tanah melayu satu masa dahulu..

pernah tak kita cuba ambil tahu,..bila jepun datang tanah melayu, kenapa dia nak tanah melayu, apa kesan dia sampai tanah melayu.. mungkin ada, kalau ada pun mungkin cikgu sejarah yang terpaksa tahu..

kita pernah dengar yang datuk2 kita dahulu hidup susah ketika zamn jepun...
antara keypoint2 penting yang tak lupa dikaitkan dengan seorang jepun adalah

"ubi kayu, air sabun, bakar radio, dan....pancung"
inilah keypoint2 penting sering diingatkan oleh datuk2 kita..

hakikatnya...kita dah terlambat..

-datuk2 kita mungkin berumur 60-70-80 tahun..ok la, kita ambil paling tua...80 tahun... bermakna dia lahir 2010-80= tahun 1930.... ketika era pendudukan jepun dan melawan komunis dalam tahun 1942-1943...datuk kita ni berumur 12-13 tahun... masih muda dan belum rasanya mampu join askar..

apa kaitan ngan kita?? perang dah tak da, syukur je laa..!!

ohhhhh....kita dah mula kehilangan golongan yang pernah berperang dengan jepun...dalam 20-30 tahun lagi, golongan yang pernah bersua dengan jepun akan pupus, dan dalam masa 50 tahun dari sekarang, hampir mustahil untuk berjumpa dengan mereka yang pernah mendengar laungan merdeka buat kali pertamanya..

dimana silapnya??

apa yang kita buat ketika merdeka..31 ogos tiap2 tahun...duduk rumah, tengok tv, adalah cerita patriotik sikit..pastu..habis.

yang pergi dataran merdeka pun sebab...saja nak jalan2...ada la yang nak tngok perarakan semua...tapi perarakan apa??? tiba dalam perarakan ada jabatan telekom malaysia, pusat kutipan zakat...tak ke pelik bunyinya???

PERARAKAN MERDEKA PATUTNYA PATRIOTIK!!!! HANYA UNTUK ASKAR, VETERAN2 PERANG, KERETA KEBAL, PARA, KOMANDO, TIME NI LA KITA KENA TUNJUK DEKAT PENDUDUK MALAYSIA... KITA ADA PEJUANG SEBENARNYA....YANG TAK PASAL2 MASUK TARIAN KEBUDAYAAN KENAPA????

veteran askar kita tak ramai, mereka belum lagi boleh berbangga jalan2 pakai baju celoreng pakai medal banyak2 dekat baju, bangga yang diorang pernah jadi askar dahulu...



dekat dataran merdeka kalau nampak pakcik2 macam ni...pakcik gila ke pakcik??

moral of story:

selepas england kalah dengan germany, pedih di hati tak terubat lagi..
portugal pula dihukum sepanyol ...
wakil asia, jepun, kecundang juga akhirnya..
akhirnya,,,tinggal belanda menjadi sokonganku sehingga hari ini....

england,portugal,jepun, belanda....macam pernah dengar je kan??

tak perlu senjata beribu, peluru berjuta, cukup hanya dengan kau wahai jabulani...

apabila kita leka, sentiasa yang ada untuk menghukum kita..

Thursday, July 1, 2010

Parsi 1000 ac vs Malaysia 2000 ac


prince of persia: sand of time ..ternyata sebuah filem mengarut yang dapat ditonton menjelang 2010.... olahan cerita yang menarik berakhir dengan ending bodoh di mana sebenarnya hero tu dah tekan siap2 pisau sand of time tu di awal filem bermaksud sejam++ cerita tersebut hanya ilusi hero terbabit...

tapi apa yang menarik??

Dastan(hero citer ni) merupakan seorang anak angkat raja... di "angkat" ketika lari dari askar rajam ketika itu, dastan berumur 6-7 tahun mungkin, kerana tertawan dengan aksi dastan ...raja bersetuju mengambil dia menjadi anak angkat...bla..bla..bla..bla... last sekali dastan kahwin dengan tamina.. habis..\

walaupun cerita mengarut, namun masih mustahil lagi dibikin oleh pengarah2 atau producer2 filem malaysia..

diawal cerita memaparkan dastan ini anak terbiar, tiada ibu tiada ayah, bermain di pasar bersama rakan2 sesuka hati...kerana ketangkasan dia berlari, akhirnya menjadi anak angkat raja juga salah 1 ketua angkatan tentera parsi (kut)

kejadian2 ini mungkin terjadi 1000 tahun lepas..

di dlam AL-QURAN pun ada menceritakan kisah nabi musa...di hanyutkan di sungai nil, akhirnya menjadi anak angkat firaun..

so...cerita prince of persia ini..MUNGKIN akan jadi 1000 tahun dulu..

2000...2010 lebih tepat..
-bagaimana nasib anak yang kini lahir kebanyakkannya luar rahim...??

antaranya tong sampah, toilet bowl cangkung, tangga belakang masjid, lorong belakang kedai dan tidak lupa juga sarang biawak

jika 1000 tahun dulu, mereka2 ini masih mempunyai masa depan yang cerah andai tiba2 muncul di depan raja pada masa dan tempat yang sesuai ketika raja datang melalui pasar untuk pulnang ke istana kediaman...

namun kini???
jika anda merupakan anak terbuang..ini mungkin terjadi..

-membesar tak tau jadi apa
-kemungkinan bernafas 1-4 jam selepas itu terus beredar ke alam barzakh
- andai di pergunkan oleh sindiket, anda akan di pergunakan untuk meminta derma di restoran2 ketika orang lain makan..
-pendidikan yang susah kerana tiada siapa nk support
-kasih sayang??? apa nak bagi
- belum ada anak luar rahim yang jadi perdana menteri lagi...( nak kerja kerani pun tak lepas)

bila besa??
-nak kahwen susah, jika anda seorang wanita..berbinti kan abdullah...harapan la mak mertua nk terima
-kalau nak belajar??? nak cekau mana scholar?? ptptn pun maybe x dapat, sapa nak jamin??
-usia tua(kalau sempat)...dihabiskan di rumah orang2 tua (benda ni pun terjadi kepada ibu bapa yang melahirkan anak biawak)

senang cerita..di Malaysia kini...andai anda merupakan anak luar rahim....kehidupan prelife,life, postlife anda amat sukar di bayangkan..

sistem kini menyebabkan jika anda anak luar rahim, maka tiada makna lagi lah anda hidup

mungkin 1-2 tahun lepas orang jumpa anda , orang masih lagi menjaga nada,
comel~~ mungkin...
tapi lepas 20-30 tahun....celah mana kau nk cari orang nk jaga kau??

moral:
alangkah indahnya hidup anak2 luar rahim yang hidup di parsi 1000 tahun dahulu, bukan sahaja kuat, malah berpotensi menjadi anak dan adik raja...dan kahwin dengan puteri raja... happily ever after..

jika anda lahir di malaysia 2000 ac..berbaloikah anda untuk terus hidup..

mungkin 1 hari malaysia akan ada prince of persia...

Monday, June 14, 2010

Awak nak tanggung ke semua???

mengangkat 4 peti ais dan 6 bag raksaksa bukanlah 1 perkara yang menarik untuk di hebahkan...tambah2 lagi jika mereka berada di tingkat 5....bukanlah 1 aktiviti harian yang boleh menyihatkan badan... selepas selesai mengangkat barang2 ke dalam lori... rata2 peserta yang terlibat menyedari bahawa otot2 di badan telah mula membesar ibarat kratos watak utama permainan konsol "god of war".....



tidur itu nikmat..

dunia berlalu cepat...kini, sudah 8 page buku kredit ku di isi bermaksud tamat sudah semester ke 4 @ tahun 2...

selepas cuti bermula, bermula episod duka, apabila benda yang ditunggu tak seindah rupa,

riang di hati menunggu cuti,ibarat "debushka" mendapat barbie, tatkala datang menjelma hari di nanti, kini baru ku fahami..

hidup kosong tiada haluan, cuti diisi dengan kebosanan, mengharap ada kerja untuk di lakukan, tanda lupus tanda syukur seorang insan..

bila cuti bermula...78% dari hidup aku kini di depan laptop ... melawat facebook.... yang lain2 nya digunakan untuk menonton world cup dan tidur..

facebook....mengapa ketagihan padamu sedemikian rupa..??

facebook ini dikatakan empunya yahudi, namun kadang kesian yang si punya bicara, apabila semua benda hendak disalahnya, sempit otak mungkin berat baginya...
facebook punya connection memang tak dapat diragukan lagi, hampir 1 dunia mudah mengaksesnya...jadi, bila datang orang yang bawak propaganda, mudah benar caranya, memesongkan hati2 mereka yang kabur melihatnya..

mengapa lambang buaya di kasut kau samakan dengan kalimah ALLAH???? mungkin benar ada miripnya, namun kau tahu hati si pembuat kasut?? andai bukan itu yang di maksudnya.....dosanya pada siapa??

kotak tisu kau katakan punya lambang salib... mengapa sungguh dangkal kau berkata, sekadar corak penyeri muka, namun engkau sahaja dapat melihatnya, engkau kata ini agenda mereka, dengan hakim dan peguam mengikut anda punya kepala... andai si pembuat2 tisu terjejas periuk nasi mereka kerana "berita" anda, dan itu bukan sebenar maksud mereka... salahnya pada siapa??

pada zaman yang fitnah itu ibarat melihat budak2 makan twisties, tiada siapa yang pedulikannya, kadang2, umat sendiri yang menaikkan baranya, takut dengan bayang2 sendiri akhirnya sindrom kalimah ALLAH, tanda salib, dll terus dipermainkan..

memang kuat propaganda mereka, namun kenapa kita yang perlu campakkan baranya??

jadi..persoalan awal.... apa kaitan dengan facebook..???

berikut merupakan 1 contoh yang mudah..



mereka tak perlu mencampak bara bermain dengan emosi kita..
mereka tak perlu propganda hari2 menentang kita..
mereka hanya mencipta, dan tahu akibatnya hanya pada kita..

hamba Allah diatas merupkan seorang yang amat terkenal di negara kita, ada pendapatnya yang perlu kita tolak dan terima... namun apa yang dia tidak sedari, apabila orang sudah "buka akaun" di profile nya, setiap statusnya boleh mendapat 10-50 komen dengan mudah..

komen-komen..hmmmm,,,mudah bukan??
akhirnya,andai 50 orang tidak berpuas hati, 50 orang ini yang akan berperang sama sendiri, mengutuk, memfitnah dan pelbagai lagi..yang menyerang dan yang bertahan..kedua2 nya sama...fitnah itu diguna mereka..

jadi?? apa masalahnya

untuk renungan bersama..
dari 50 orang, mungkin 10 menyampaikan fitnah@maki@mencarut@mengutuk
50 orang hanya komen pada 1 status..
1 hari profile ini mungkin hanya 5 status dibuatnya..

setiap status itu, andai 10 orang yang "menyalah pakainya".. maka ingatlah, profile ini milik SEORANG sahaja..ini jika HANYA 10 ORANG!!

membuat, mereka dan menyebar fitnah...... kadang2 bukan niat kita, tapi cara kita membantu mereka..

sampai 1 masa... akan ditanya kepada kedua2nya...si pembuat dan penkomen status tersebut...siapa yang bersalah???

AWAK NAK TANGGUNG KE SEMUA???

Wednesday, May 12, 2010

maka benci jawapanya..

aku punya kawan...
aku sayang dia...mesti la sebab dia kawan aku..
tanpa dia...hidup ku haru biru..

aku punya kawan..
riang dihati sukar di kata
ketika aku bersamanya..
hidup aku amat gembira..

aku punya kawan
yang dahulunya andai dia menangis..air turut mengalir dari liang mata ini
andai dia yang sedih..aku cuba mengukir senyum dia hingga ke pipi..
andai dia gembira....gembira lah aku untuk berkongsi.

aku punya kawan
yang susahnya adalah bebanku..
yang payahnya turut ku mahu.
andai marahnya...biar saja ku yang tahu..

aku punya kawan
hidup ini banyak yang diubahnya..
di tunjuk jalan terang ketika jalan ini gelita..
dunia aku penuh gembira..

aku punya kawan..
yang sanggup menemani aku makan ketika dia berpuasa..
sanggup bersusah ketika aku gembira..
menahan marah ku ketika apinya menyala..

aku punya kawan..
ya aku punya kawan..
ramai rakan dan taulan..
sejenak dia memang ku sukar lupakan..
kerana dia.... memang ku anggap kawan..

aku punya kawan..
buat dirinya dibenci...untuk bekorban
meminjam telinga..ketika mendengar bebelan..
kenapa aku bukan..

pada kawan ku di sana.... janganlah kau memenigkan kepala..misi mu sudah terlaksana.
akhirnya jawapan datang menjelma...sungguh, melupakanmu bukan benda biasa... namun andai itu dapat menjernihkan suasana...

maka benci jawapanya..

meminjam kata2 ella....hilangmu tiada berganti..

Friday, May 7, 2010

Bezita bukan saya

aku juga turut manusia..
bukan bezita berbangsa saiya..
punya lidah untuk berkata
punya hati untuk merasa..

senyum jarang terukir dibibirku,
bukan susah..ku rasa tak perlu.
andai itu menganggu hidup mu..
ku pohon maaf ,biar beribu..

marah itu mungkin dari api,
datang dari makhluk di keji.
memang salah empunya diri,
punya hati..unsurnya besi..

andai ku turut rasa hati..
mahu saja aku hayunkan kaki, terus berlari..
tapi ingat kata qusyairi..
kalau lari...masalah tak pergi

kadang masalah kecil datang menjenguk..
dunia ku sempit..semua terhantuk..
datang sahabat untuk mengetuk..
masalah tak selesai dengan mengamuk...

kalau nak tahu kerasnya hati,
tunggu masa, iakan diuji,
mungkin bukan hari ini..
bila datang, siaplah diri..

terima kasih sahabataku..
susah dan senang..kau tetap di situ..
moga tuhan membalas jasa2 mu..
hingga ke lahad...я помню.

kadang2 lebih baik ketawa..
dari berkata kenapa tak bahagia..
mungkin ini 1 petanda...
tanda kurang ingat padaNYA..

mungkin bezita dari planet namik.
namun aku manusia, punya turun dan naik..
kadang suka buat benda yang pelik..
andai ku jatuh..tolonglah tarik..

kepada sahabaku..

Monday, March 29, 2010

как обычно @ seperti biasa..

bangun pagi..buka facebook...member2 post...metro kena bomb!!

apakah metro????
sistem keretapi yang ada di kebanyakkan negara maju .... kemudahan yang sangat memudah kan penduduknya kerana tanpa metro... segala sistem yang ada di bandar tersebut berkemungkinan lumpuh..
senang cerita....keretapi j..


seperti hari2 biasa...manusia bergerak menaiki metro seawal pagi..menuju ke destinasi masing.... namun bukan harini..

2 letupan kuat yang berlaku di stesen metro lubyanka dan disusuli dengan park kulturi memecah keheningan pagi....



yang merah+brown...yang itu park kulturi
yang merah+purple..yang itu lubyanka.

berbalik kepada peta tersebut....park kulturi dan lubyanka masing2 terlatak di utara dan selatan di antara mereka terdapat bangunan kemegahan penduduk moscow...kremlin...

mengikut perkiraan yang di lakukan..ini adalah kes ke 5 dan ke 6 metro d bom di moscow..

pemilihan tempat bom ini bermungkinan kerana ianya strategic.....(pagi2 serius ramai)
termasuklah tuan punya blog yang hari2 boleh dikatakan terpaksa melalui lubyanka..

persolan hari ini.....kenapa kena bom???

confirm la bukan saja atau sekadar memnuhi masa lapang pengebom tersebut
(tak ada nya orang bodoh nak bom sampai 36 orang mati)
apa modus operandi beliau...

dikatakan bahawa si pelaku ialah seorang perempuan yang beragama..islam...
meletupkan diri sejurus metro tiba di stesennya...dalam pukul 7-8...
(pada watu ini....memang confirm metro gila punya ramai)

aku pun dah naik cuak naik metro lepas ni..

ramnai orang yang post kat facebook.... kata..kesian kepada yang mati. kalaula mereka yang mati, tuhan n god bertaburan keluar di facebook di tulis mereka..

tapi.... kenapa yang bom, bunuh diri, hostage, pengganas, puak pemisah, semua kena orang islam???? islam itkan indah???
tapi...kenapa semua watak2 vilain ni..semua islam...

mungkin sebahagianya ada orang yang bukan islam menyamr sebagai islam untuk membusukkan nama islam...tapi, kalau la orang islam yang buat..kenapa??

dengar cerita yang buatnya perempuan.... berani betul perempuan ni.... kira betul2 nekad... bayangkan...ko nak masuk mettro sebab nak pergi bunuh orang dengan kau2 sekali terbunuh....

dosa bunuh diri macam mana???
dosa membunuh orang awam yang x bersalah macam mana??
ada 36 org terbunuh....sure semuanya mereka yang berperang dengan jalan Allah??

dalam dunia yang islam tu dah sempit....kita sempit kan dia lagi...
kenapa mereka harus terima islam??? apa yang kita nak tunjukkan dengan islam??

susah untuk menulis...mungkin dia pun ada alasan dia kenapa bom...

ditanya kepada Rasulullah....siapakah yang berjuang dijalan ALLAH???
sabda baginda....orang yang berjuang seingga kalimah ALLAH menjadi tinggi...

denga apa yang kita buat, apa yang kita tengok.... berapa tinggikah kalimah ALLAH yang kita angkat???

tak pun..kita yang turunkan??

seperti biasa....kita selalu berserah...tapi tak pernah berubah..

Saturday, March 27, 2010

saya benci anda.. tapi nk buat macam mana?? anda kuat..

siapa yang aku benci ni???
semalam lepas balik kelas tiba2 aku rasa malas nak tolong qaiyum potong ayam untuk jualan hari ni...aku pun menyibukkan diri.. bukak facebook, BH, utusan, anwar ibrahim, mahathir..parlimen...dll..

aku pun boring...tapi nak tolong qaiyum malas..so aku pun bukak youtube...tengok video rossa, cantik gak dia ni kan..tpi aku tak tengok pun, denga lagu j, sebab qaiyum suruh potong ayam..

habis potong ayam..aku tergerak nak tengok sesusatu....aku pun tulis.."6 days war" dekat enjin carian youtube..

aktivti yang sepatutnya mengambil masa 4-5 minit untuk hilang kan boring dh jadi 50 minit.....walaupun macam orang tua sebab....sapa suka sejarah??...aku pun pernah cakap kat orang yang aku pun tak suka sejarah, abah aku pun tak suka sejarah...tapi, tak boleh tipu diri sendiri, aku memang suka sejarah.

berbalik kepada 6 days war....aku kagum.......kagum gila dengan ISRAEL!!! bagi aku memang power la negara ni....dulu aku ingat kalau kata la negara arab banyak2 tu pergi attack israel mesti israel parah punya...namun, baru aku tahu...power gila negara ni...

berkongsi sedikit dari documentary tersebut..
- perang ni 6 hari j , 5-11 jun 1967
- ada 4 negara attack israel....ya, bukan 1....tapi 4!!!!!!!
(agak2 la kan..kalu ada sorang tu boleh lawan dengan 4 mamat russia yang lagi besar dari dia...dia ni hebat ke x???)
-israel kena attack dengan mesir, jordan, syria n iraq

memang power habis negara ni....
secara ketenteraan dia..apa yang israel buat??
- hanya merosakkan semua run away yang ada kat airforce base mesir
(dah run awy rosak, kau nak terbang macam mana??)

-menerapkan disiplian minum air setiap 1 jam 1 liter semasa training
(serius!! ni memang berkesan, banyak askar mesir mati sebab dehydration..kenapa?? sebab diorang bertempur 200 km ketengah gurun sinai....jadi, bila israel dah attack habis semua source dia....tentera mesir kena JALAN KAKI 200 KM!! balik semula ke mesir tengah2 gurun tu...(purata sehari seorang askar boleh hilang 21 liter air dalam badan dekat tengah gurun tu...).... so..siapa yang tak mati kan??

-terbang serendah 100 kaki dari paras laut semata2 tak nak di kesan radar syria

-kesemua pilot israel dah tahu nak attack apa...diorang training hari2..

-mempunyai peta laluan kereta di tengah2 gurun
(sapa nak buat peta kat gurun????? bodoh tak??....gurun tu dah la gurun mesir...contoh: macam orang malaysia ada peta laluan kapal laut thailand..nak buat pa kan???
tidak.... israel memang pandai, dengan ada peta lalu kereta beroda tu, dia boleh pergi ke mana sahaja kat gurun tu dengan kereta( ok lakan berbanding mesir jalan kaki).... dan diorang pun boleh attack mesir dari tempat yang mesir tak bajet..
(orang gila je yang bawak kereta tengah2 padang pasir... tapi orang gila ni yang menang)

-seorang ajen 008 israel (macam james bond la) masuk ke syria dan jadi seseorang yang tinggi di sana..
(tapi last2 kantoi dan kena gantung, apa yang menariknya,.... seorang pegawai tinggi syria tanya dia macam mana nak bagi tempat berteduh kepada semua tentera syria yang berperang dekat tengah2 gurun tu,, dia pun mencadangkan agar menanam pokok di sekitar kawasan kubu syria supaya askar dapat berteduh... secara tak langsung, israel pun tahu mana nak attack....attack je la dekat kawasan ada pokok..sah2 la askar syria ada kat situ)

banyak lagi boleh dapat kalau tengok documentary tu... siapa2 yang suka sejarah mmang kena tengok...tapi tu la, sapa yang nak tengok sejarah mesir kan??? takda kena mengena dalam hidup...

persoalan kenapa askar 4 negara tak boleh mengalahkan israel terjawab di video terakhir documentary ini...

dengan apa yang kita ada, apa yang kita mampu.... hendak menawan israel adalah mustahil...

video

Friday, March 5, 2010

2 tempat dimana letaknya dia...


dapat idea....!!!

tengok...dengar....cerita2 member2 yang pergi ke turki..macam best pun ada
kenapa turki best???sebab empayar islam habis kat situ!!!!! menarik bukan turki??

aku yang pergi jalan2 ni pun tak dapat input apa sangat..duit j habis... otak tak isi apa2...

daripada member2 yang pergi ke turki, macam2 diorang cerita...dari sultan mohamad al-fateh....sampai kamal attaturk....baru aku tau yang attaturk tu bukan nama..tapi gelaran dia..bapa rakyat turki

panjang tu sejarah diorang cerita!!....
kata roomate aku..mr.Q.. walaupun purata masyarakat kita amat membenci mustafa kemel attaturk..tapi.. orang turki memang sangat menyintai beliau..

kenapa??

dengan masalah sistem khalifah yang saban hari semakin korup....kekayaan khalifah yang gila2 kaya....turki berhadapan dengan masalah.... NEGARA MEREKA AKAN DIPECAH2 KAN....lantas..datang la hero turki...MUSTAFA KEMAL ATTATURK...

SO..kalaula ditakdirkan kita ni rakyat turki..mna yang kita pilih??

1.pemimpin ISLAM yang dah rosak, korup, dll...menyusahkan kita
2.pemimpin yang...tak berapa nak islam sangat laa...tapi boleh selamat kan kita..

hmmmmmmmm...susah bukan nak pilih???

bukanlah becerita sebagai seorang yang pro-attaturk..kesahihan cerita pun tak pasti kerana sanat cerita yang terputus....
aku - mr.Q - pak cik tepi jalan kat turki - ????

ok....secara logiknya...wajarlah rakyat turki amat menyayangi ataturk sebab dia dah selamatkan negaranya dari berpecah belah.....

khalifah yang amat korup ketika itu...mempunyai istana penuh dengan emas seluas 2 padang bola(kata mrQ)......tapi..agamanya islam...kita nak sokong k???

so...pengajarannya....

bila bercakap apsal turki..kita sering mengutuk attaturk.. PEMUSNAH KHALIFAH..
ini adalah amat wajar bagi sesiapa yang mahu melihat khalifah terus mentadbir dunia ini....dan memang kena ada pada setiap muslim..

tapi..kita jarang nak tengok...kenapa orang tolak khalifah??? kalau khalifah time tu baik...tak kan diorang nak tolak kut???? hmmmmmm...

kadang2 ada orang yang berjuang atas nama ISLAM...tapi kaedahnya tak islam, niat bukan islam, caranya bukan islam....

bila orang tolak khalifah...orang tidak menolak islam... tapi orang menolak manusia yang menjadi khalifah tersebut...

tak sama ORANG YANG MENOLAK ISLAM.....dengan...ORANG YANG MENOLAK ORANG ISLAM..

orang islam tanpa islam mungkin salah...
tapi islam benar selamanya...

khalifah?? sampai masanya...insyallah

pengajaran yang aku dapat dari cerita turki??

situasi 1
1453
costantinople di buka...gegaran meriam ciptaan jurutera hungary itu ternyata mengejutkan seluruh rakyatnya..kapal dikendong belakang bukit... janji 800 tahun RASULULLAH akhirnya terbukti... pemimpin dan tentera adalh sebaik-baik pemimpin dan tentera.....
DUNIA BERADA DI TANGAN MEREKA...KERANA DUNIA TAK PERNAH ADA DI HATI MEREKA..

situasi 2
1923
azan dalam bahasa ibunda.... januari ganti muharam....sultan di panggil presiden..
al-quran di baca dalam bahasa mereka..
2010
khalifah tu siapa???
DUNIA DAH ADA JAUH DALAM HATI KITA....MACAM MANA NAK ADA DEKAT TANGAN KITA???

tempat untuk dunia ada 1 j...hati ATAU tangan???

kita pilih???

Thursday, February 18, 2010

berharap pada manusia?? jawapnya...

berharap pada manusia???
manusia tak boleh harap ke???

berharap pada manusia maksudnya MEMBUAT SESUATU PERKARA DENGAN BERSUNGGUH DEMI MENGHARAPKAN MANUSIA LAIN TURUT BUAT BENDA YANG BAIK2 KEPADA KITA....

senang citer...tak ikhlas...tipu diri sendiri boleh jugak..terpulang terms apa nak pakai..

ok...hari ni, kita buat baik, sebab apa???

a)buat baik di balas baik
b)laki2 yang baik hanya untuk perempuan yang baik
c)lawan kepada baik jahat...aku tak nak jadi jahat!!
d) dah memang baik

lumrahnya...kita berbuat baik,niat memang kalau boleh nak ikhlas..
tapi........kalau la tiba2 ada benda yang datang, yang bayarannya tak setimpal dengan kebaikkan yang kita buat....macam mana??

pedih tak??

memang susah nak puaskan hati makhluk yang tak pernah puas......siapa makhluk tersebut?? ya, kita..manusia..

manusia ni, kalau bagi dia 1 lobong emas pun, 1 day, dia akan nak 1 lagi lombong emas..

so...macam mana nk puaskan benda yang x boleh puas??

jawapan...sebab manusia ada hati... hati tu la yang tak pernah puas...

ok......apa kaitan hati dengan berharap pada manusia..???
dalam hidup kita seharian, kadang2 apa yang kita buat tu, walau namanya ikhlas, tapi kita buat untuk orang lain...

ikhlas tu apa??simple...kerana ALLAH
tapi kenapa kita nak buat demi orang lain??
sebab kita hidup dengan orang, bila kita buat 1 kebaikkan, pedih rasanya bila bayaran yang kita dapat tak sama dengan apa yang kita hendak..
kita tak boleh puaskan hati manusia..sebab hati diorang tak pernahnya nak puas..

demi menjaga orang sekeliling kita...nilai kebaikkan yang kita buat tu, matlamatnya telah di divert kan...untuk manusia..

rugi tak??

buat sesuatu untuk Allah tu mudah..kadang2 terlalu mudah sampai kita tak nampak..
macam tu jugak dengan nikmat tuhan...dah hari2 nampak...kadang2 tak terasa pun nikmat tuhan tu ada dekat kita...

macam mana kita nak buat, selama hidup ni...semua untuk dia???

hakikatnya...memang semua bendayang kita buat hanya untuk dia

cakap pandai..buat tengok???

Saturday, January 16, 2010

tapi sampai mana??..... SAMPAI MATI!!!

hidup ni susah sebenarnya...
realiti yang semua penulis buku motivasi tak nak terima...

aku dengan hidup aku...kau dengan hidup kau.... sebab tu kita manusia...betul ke??

kepura2an tu best sangat ke??
alasan...sebab nak jaga hati?? ke nak jaga hati kita???

situasi 1
aku nak kawan dengan dia...dia baik..dia tak sombong...dia selalu tolong aku...

situasi 2
aku dah lama suka dia...aku sanggup buat apa...asalkan dia tahu...yang aku suka dia

Nampak tak???
apabila dunia dah penuh dengan orang yang tahu "erti untuk menerima".... apa lagi yang indah dunia ni yang tinggal???

tanpa sedar..hidup kita..pengorbanan kita...apa yang kita buat...semua untuk kita

kita buat semua ini..mudah..alasan...lillahitaala... kerana Allah..

nur kasih,,,bila cinta bertasbih,,ayat2 cinta.....tujuan dia baik... Tapi apa yang kau nampak??

islamkan cinta..atau...cintakan islam...mana satu???

aku dah tak larat nak membenci.... sebab membenci itu indah sebenarnya..
manusia tak nampak..

hidup ni susah ke?? chiil la..!!

selesai atau lari??? aku pilih lari..sebab aku tahu aku tak mampu..insyallah, selagi boleh..aku tolong..

TIADA TUHAN SELAIN ALLAH....MUHAMMAD RASUL ALLAH....
hidup ni susah, tapi untuk siapa kita hidup?????

masalah, susah, sedih, jatuh, benci, dendam....dalam hidup manusia...memang tiada penamatnya..

sampai mana???? SAMPAI MATI..

kita hidup untuk dia..hanya untuk dia..

sedar cepat wahai sahabat!!